Business Internaţional

Cand nu mai ai chef, iti dai demisia si pleci la schi

07.04.2003, 00:00 18

La doua zile dupa ce si-a dat demisia de la Ahold, fostul director executiv Cees van der Hoeven si-a parasit vila din Olanda de 10 milioane de euro, s-a urcat in Range Rover-ul proprietate personala si a demarat in forta spre o statiune austriaca de schi, pentru o vacanta relaxanta.
"A fost cel putin excentric, avand in vedere cum ne mergea atunci", a comentat cineva din cadrul lantului olandez de supermarketuri. Van der Hoeven a lasat in urma o companie zguduita de un scandal contabil care a dezvaluit nereguli in valoare de 500 milioane dolari la divizia sa americana, US Foodservice.
Ahold anuntase ca directorul sau va mai ramane suficient de mult ca sa realizeze o tranzitie ordonata a afacerilor in curs", iar plecarea sa precipitata a provocat dureri acute de cap specialistilor de PR ai companiei.
In mai putin de o decada Cees van der Hoeven construise al treilea lant de superamrketuri din lume printr-o campanie agresiva de achizitii. Van der Hoeven a fost motorul care a ridicat o companie de renume mondial de la zero si personalitatea dominanta de la carma sa.
Plecarea directorului executiv a lasat in urma cel mai mare impas din istoria firmei, aflata acum in pragul falimentului. Succesorul sau trebuie sa rezolve problemele contabile si sa restaureze increderea clientilor si a investitorilor, oferindu-le o strategie coerenta de dezvoltare si reimprospatare a viziunii si inspiratiei, care pare sa lipseasca pentru moment grupului olandez.
Excursia la schi, in statiunea montana Lech din Austria, nu a  fost printre cele mai inspirate decizii ale fostului director executiv. O fotografie care arata un director obosit si distrus a aparut in toate ziarele, care speculau ca van der Hoeven plecase la schi cu avocatul sau.
Avocatul real, Micha Wladimiroff, l-a sfatuit sa nu declare nimic. Intre timp, investigatiile care anchetau practicile contabile de la US Foodservice si de la filiala argentiniana a grupului, Disco, deschideau noi semne de intrebare legate de stilul de management practicat de van der Hoeven.
O persoana apropiata directorului de la Ahold, citata de Financial Times, spunea ca "l-a orbit succesul". Prietenii si fostii colegi sunt insa de alta parere. Un fost director de la Ahold spunea ca aici "nu era genul de companie in care sa iti fie teama sa spui ce gandesti. Fiecare decizie se lua prin consens".
In vreme ce majoritatea analistilor nu se asteapta ca Ahold sa desemneze succesorul lui van der Hoeven pana nu se va cunoaste dimensiunea problemelor sale financiare, unii candidati si-au declarat deja disponibilitatea, spun surse apropiate companiei.
De asemenea, van der Hoeven a primit la randul sau cateva oferte, la care s-ar putea gandi serios, deoarece situatia sa financiara nu pare a fi roza. ABN Amro a dezvaluit saptamana trecuta ca a acordat imprumuturi de pana la 5 milioane euro fostului director de la Ahold, drept credit pentru locuinta. Miercuri van der Hoeven a renuntat la pozitia de director non-executiv detinuta la ABN Amro, iar vila sa a fost scoasa la vanzare, pentru ca fostul director de la Ahold cauta un mediu mai intim si mai retras. Afara de sub luminile rampei.
andreea.melinte@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO