Business Internaţional

Carburantii viitorului, la hectar: americanii folosesc 50% din productia de porumb pentru combustibili

Carburantii viitorului, la hectar: americanii folosesc 50% din productia de porumb pentru combustibili

Autor: inCont.ro

09.11.2011, 09:38 867

La nivelul UE, bioetanolul este vazut ca o alternativa pentru reducerea emisiilor de carbon provenite din transporturi. Si Romania trebuie sa se alinieze normelor europene potrivit carora, pana in anul 2020, combustibilii folositi trebuie sa contina in proportie de 20% bioetanol.

Asa ca tot mai multi oameni de afaceri mizeaza pe culturile energetice si investesc milioane de euro in fabrici de productie de carburanti ecologici obtinuti din porumb.
Si asta cu atat mai mult cu cat anul agricol 2011 a fost unul exceptional, iar productia la nivel national a depasit 10,4 milioane de tone, iar Romania a intrat in top 10 producatori de porumb. In acelasi timp, in China exista regiuni care au inlocuit complet benzina cu bioetanol, iar in SUA, jumatate din recolta merge catre biocombusitbili.
Spre exemplu, omul de afaceri Ioan Niculae a investit 100 de milioane de euro intr-o rafinarie de bioetanol la Zimnicea, in judetul Teleorman. El spune ca rafinaria are o capacitate de productie de 100.000 de tone anual si poate ajunge la 140.000 de tone prin contractele pe care le are cu diversi furnizori.
"Acum, doar 5% din benzina este reprezentata de bioetanol, la Zimnicea producem si ulei din porumb pe langa bioetanol, iar 60-70% din combustibil merge catre export, iar restul catre Lukoil si Petromidia", a declarat omul de afaceri pentru incont.ro.
Pentru cele 100.000 de tone obtinute la fabrica de la Zimnicea, Niculae spune ca sunt folosite 320.000 de tone de porumb, din care 40% provin din productia proprie. Citiţi mai mult despre carburanţii viitorului, la hectar pe www.incont.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO