Business Internaţional

Carlos Ghosn şi alţi executivi din grupul francez Renault returnează primele şi le cer scuze celor trei directori acuzaţi pe nedrept de spionaj. Demisia directorului operaţional a fost respinsă

Carlos Ghosn şi alţi executivi din grupul francez Renault returnează primele şi le cer scuze celor trei directori acuzaţi pe nedrept de spionaj. Demisia directorului operaţional a fost respinsă

Autor: Bogdan Cojocaru

15.03.2011, 23:41 50

Carlos Ghosn, CEO al constructorului auto francez Renault,implicat într-un scandal de spionaj, va returna alături de maimulţi membri ai conducerii Renault primele pe care le-a primit anultrecut, după ce s-a dovedit că directorii acuzaţi de vânzarea deinformaţii secrete sunt nevinovaţi, transmite Bloomberg.

Ghosn a respins însă cererea de demisie a directoruluioperaţional Patrick Pelata (55 de ani) cu care colaborează din1999, decizie pe care analiştii o consideră o dovadă a lipsei unuiplan de succesiune în conducerea grupului. "Demisia lui Pelata afost respinsă în interesul Renault. Nu am vrut să creez o nouăcriză", a spus Ghosn la postul TV TF1. Pelata afirmase în urmă cucâteva zile că-şi va asuma responsabilitatea dacă se va dovedi căpersoanele acuzate de spionaj sunt nevinovate.

Toate aceste decizii au fost anunţate de şeful grupuluifrancez după o întâlnire de urgenţă, care a avut loc luni seara şila care au participat membrii boardului Renault. Înainte de aceastăîntrevedere conducerea Renault le-a cerut scuze celor treidirectori acuzaţi de vânzarea unor informaţii secrete,promiţându-le despăgubiri. În ianuarie, Renault a demis treidirectori (Michel Balthazard, Bertrand Rochette şi MatthieuTenenbaum) şi a depus o plângere conform căreia informaţiiprivitoare la programul de construire de autovehicule electrice aufost transmise către o putere străină. Procurorul general alParisului Jean-Claude Marin a anunţat ieri că ancheta autorităţilornu a scos la iveală decât o posibilă escrocherie şi a demonstrat cădirectorii concediaţi nu deţin conturi incriminatorii înstrăinătate, aşa cum a susţinut conducerea producătoruluiauto.
Afacerea de spionaj se bazează pe informaţii verbale obţinutede un director de securitate, Dominique Gevrey, de la surseneprecizate pentru care Renault a plătit peste 300.000 de euro, amenţionat procurorul. Gevrey a fost arestat şi acuzat deescrocherie organizată. Totodată, constructorul auto a anunţat lunimăsuri disciplinare împotriva a trei ofiţei de securitate.
Gestionarea deficitară a cazului a afectat relaţiile lui Ghosncu guvernul francez, cel mai mare acţionar al Renault, potrivitunor surse apropiate situaţiei. Acţiunile Renault au scăzut cuaproape 16% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO