Business Internaţional

Carrefour a crescut la bursa dupa zvonul privind o posibila preluare

20.02.2004, 00:00 21



Actiunile Carrefour, numarul doi in lume in randul lanturilor de distributie, au crescut, la mijlocul saptamanii, cu 4,1%, pe fondul speculatiilor ca gigantul american Wal-Mart, liderul mondial al sectorului de profil, pregateste o oferta pentru preluarea grupului francez.



"Circula zvonul ca Wal-Mart ar fi interesat sa cumpere Carrefour, motiv pentru care actiunile companiei franceze au crescut. Nu exista nici o confirmare, dar speculatiile se reflecta pe piata", a explicat un operator bursier.



Volumul tranzactiilor a ajuns, in jurul orei 16.30 GMT, la 7,3 milioane de titluri, comparativ cu media zilnica obisnuita de aproximativ trei milioane de actiuni.



Wal-Mart, cea mai mare companie din lume dupa veniturile obtinute, a refuzat sa comenteze speculatiile. O serie de analisti si-au exprimat indoiala cu privire la oportunitatea unei astfel de tranzactii.



"Povestea asta seamana cu legenda monstrului din Loch Ness: reflecta o piata care nu mai are idei", a afirmat Guy Francheteau, analist la banca Fideuram Wargny.



Compania Carrefour nu a comentat informatia.



Actiunile sale sunt tranzactionate la cel mai mic nivel din ultimele opt luni, dar deprecierea dolarului face extrem de costisitoare o eventuala achizitie a grupului francez, a carui capitalizare ajunge la 29,4 miliarde de euro (37,47 miliarde de dolari).



Suma echivaleaza cu cifra de afaceri obtinuta de Wal-Mart intr-o singura luna, insa preluarea Carrefour trebuie sa ia in calcul si o serie de factori negativi. Printre acestia se numara legislatia muncii din Franta, care ar putea pune probleme companiei americane, la care se adauga esecul proiectului Wal-Mart privind infiintarea unei companii mixte in Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO