Business Internaţional

Câştigători de pe urma izolării Rusiei: SUA cu exporturile de energie, Kazahstan cu vânzarea de uraniu, producătorii brazilieni de grâu şi energia verde europeană

Câştigători de pe urma izolării Rusiei: SUA cu...

Autor: Catalina Apostoiu

11.04.2023, 22:45 2129

Cel mai mare câştigător de pe urma izolării Rusiei determinată de invadarea Ucrainei anul trecut au fost Statele Unite, care au devenit fur­nizorul numărul unu de petrol pentru Uniunea Europeană, dar şi al doilea mare furnizor de gaze al blocului.

În decembrie 2022, 18% din im­porturile de ţiţei ale blocului au ve­nit din America, o schimbare ma­joră considerând că Rusia fusese până de curând cel mai mare furnizor de ţiţei al blocului. În urma invadării Ucrai­nei de către Moscova, statele UE şi-au redus importurile de energie rusească şi au impus sancţiuni împo­triva exporturilor de petrol şi cărbu­ne ale ţării, potrivit Politico.

Când a izbucnit războiul, unele ţări europene au început de aseme­nea să-şi reducă importurile de gaze ruseşti. Moscova, de cealaltă parte, şi-a redus livrările către continent.

Cota Rusiei în importurile de gaze naturale ale Europei a scăzut dra­matic, de la 31% în primul trimes­tru din 2022 la aproape 19% până la sfârşitul anului. Astfel, SUA au deve­nit al doilea cel mai mare furnizor de gaze naturale al blocului, cu o cotă de aproape 20%.

De izolarea Rusiei şi reorienta­rea clienţilor dinspre această ţară profită şi cea mai mare companie de extracţie de uraniu din lume, com­pania de stat kazahă Kazatomprom, notează Bloomberg.

Cererea din partea unor produ­că­tori de energie est-europeni care încearcă să-şi reducă dependenţa de Rusia este în creştere, iar Kazatom­prom îşi pregăteşte rezerve pentru producţie.

Unele centrale nucleare din Eu­ro­pa de Est, care se aprovizionau anterior din Rusia, caută să obţină con­tracte din 2025, a declarat CEO-ul Kazatomprom, Yerzhan Mukanov.

Kazatomprom intenţionează să deschidă o a treia rută de export în acest an, urmând să livreze uraniu via unul din porturile Chinei, adăugat CEO-ul. Compania livrează în pre­zent uraniu prin Rusia şi Marea Caspică către Marea Neagră.

Pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi izolării Rusiei, producătorii brazilieni de grâu câşti­gă tot mai mult teren pe pieţele glo­bale, potrivit Reuters.

Brazilia este aşteptată să înregistreze livrări record de grâu în condiţiile în care furnizorii locali continuă să umple golul lăsat de Rusia şi Ucraina, mari exportatori, din cauza războiului.

Izolarea Rusiei a dat de asemenea un impuls puternic producţiei de energie regenerabilă în Europa.

Înaintea invadării Ucrainei de către Rusia, părea de neimaginat ca energia regenerabilă din Europa să poată devansa electricitatea din petrol şi gaze. Şi totuşi, la scurt timp după invazie, acest lucru chiar s-a întâmplat. Pân la finalul anului trecut, energia eoliană şi solară combinate au devansat gazele în producţia de electricitate.

Raportul anual al SolarPower Europe arată că UE a instalat 41,4 GW de capacitate solară în 2022, în creştere cu 47% faţă de 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO