Preşedintele ales al SUA Donald Trump a declarat că o să se asigure că Apple îşi va fabrica iPhone-urile în SUA şi nu în China, scrie Deutsche Welle. Ce ar însemna acest lucru din punctul de vedere al costurilor de producţie şi al profiturilor pentru celebra companie americană?
Apple îşi dezvoltă iPhone-urile şi alte produse la sediul din Cupertino, California. Aici lucrează o mare parte din cei 116.000 de angajaţi full-time ai companiei. În plus, există 268 Apple Shops în SUA care au şi ele o mulţime de angajaţi.
Totuşi, iPhone-urile sunt produse în China, asemeni smartphone-urilor rivalilor Apple. Producţia este realizată în fabrici uriaşe din China, majoritatea acestora fiind deţinute de două companii cu sediul în Taiwan: Hon Hai Precision Industry, cunoscută ca Foxconn, şi Pegatron. Cele două companii produc împreună aproximativ 200 milioane de iPhone-uri pe an.
În timpul campaniei, Donald Trump a declarat că se va asigura că Apple îşi va produce computerele şi iPhone-urile pe plan local şi nu în China, argumentând că în acest fel vor fi create o mulţime de noi locuri de muncă în SUA. Astfel, el va face „America din nou măreaţă“.
„Apple a cerut Foxconn şi Pegatron în iunie să analizeze o posibilă producţie a iPhone-urilor în SUA“, a declarat o sursă pentru Asia Nikkei Review. „Foxconn a fost de acord, însă Pegatron a refuzat să realizeze un astfel de plan din cauza problemei costurilor.“
„Realizarea de iPhone-uri în SUA ar implica o dublare a costurilor“, a concluzionat sursa citată.
Un iPhone cu o memorie de 32 de gigabiţi costă în prezent 649 de dolari în magazinele Apple. Potrivit IHS Markit, costurile de fabricare se ridică la 225 de dolari pe bucată, incluzând costuri legate de forţa de muncă de 5 dolari.
Însă Foxconn, ca principal producător de iPhone în China, a realizat investiţii uriaşe în capacitatea de producţie de acolo. Din acest motiv, este posibil ca aceasta să nu fie o sursă obiectivă când vine vorba despre estimarea costurilor din SUA.
„Dacă iPhone-urile ar fi asamblate în SUA (componentele fiind aduse din afară), costurile de producţie ar creşte cu 30-40 de dolari“, a declarat Jason Dedrick, de la Syracuse University. „În cazul în care componentele ar fi realizate în SUA, iar asamblarea s-ar face tot acolo, costurile ar creşte cu 80-90 de dolari. Acest cost suplimentar ar putea fi transmis către consumatori în întregime prin preţuri mai mari, sau Apple ar putea absorbi o parte din el, având o marjă mai scăzută de profit“.
Dedrick nu crede că o relocare completă a producţiei ar avea sens.
Potrivit lui Dedrick, China este avantajată de faptul că majoritatea producătorilor de telefoane inteligente şi-au stabilit bazele de producţie acolo, având acelaşi lanţ de aprovizionare.
De asemenea, nu este sigur că relocarea producţiei în SUA ar crea cu adevărat atât de multe noi locuri de muncă, având în vedere că producţia din SUA ar avea probabil un nivel mai ridicat de automatizare.
Dedrick este convins că mutarea producţiei nu ar fi benefică pentru SUA. „Cei mai mari câştigători ar fi rivalele Apple, care ar avea un avantaj semnificativ la nivel de costuri rămânând în China. Dacă Apple se va confrunta cu o scădere a vânzărilor, o mulţime de locuri de muncă bine plătite din SUA ar putea dispărea în mai multe domenii“.
Ca preşedinte, Trump nu va putea obliga Apple şi alte companii să producă în SUA, însă în timpul campaniei acesta a lansat ideea impunerii de tarife de până la 45% pe importurile din China.
Dacă iPhone-urile ar fi asamblate în SUA (componentele fiind aduse din afară), costurile de producţie ar creşte cu 30-40 de dolari.