Business Internaţional

CE: Deficitul de cont curent va stagna în acest an şi va creşte în 2012, odată cu consumul

Autor: Vlad Popescu

13.05.2011, 14:21 164

Deficitul de cont curent se va menţine stabil în acest an, înjurul nivelului de 4,5% din Produsul Intern Brut (PIB), şi vacreşte uşor anul viitor, în urma unei reveniri mai solide aconsumului privat, anticipează Comisia Europeană (CE).

Astfel, Executivul Uniunii Europene estimează că deficitul decont curent va urca în 2011 la 4,4% din PIB, de la 4,2% din PIB în2009 şi 2010, urmând să avanseze din nou anul viitor, la 4,8% dinPIB.

Indicatorul a înregistrat o corecţie severă în ultimii doi ani,coborând de la 13,6% din PIB în 2007, respectiv 11,4% în 2008 lacirca 4% din PIB în urma scăderii abrupte a consumului şi implicita importurilor, dar şi a deprecierii cursului de schimbvalutar.

În acelaşi timp, îmbunătăţirea productivităţii şi creştereaactivităţii din industrie, odată cu evoluţia pozitivă aexporturilor, au contribuit la reducerea deficitului contuluicurent al balanţei de plăţi.

"Balanţa externă nu se va îmbunătăţi în 2011 şi 2012, deoarecereformele structurale necesare pentru consolidarea capacităţilor deexport şi competitivităţii au fost până acum insuficiente", searată în prognoza economică de primăvară, prezentată vineri deCE.

Comisia anticipează creşterea consumului retail în acest an,însă într-un ritm mai redus decât investiţiile din cauza situaţieifinanciare dificile a populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO