Business Internaţional

Ce îi deprimă pe titanii lumii bancare

Ce îi deprimă pe titanii lumii bancare

Autor: Bogdan Cojocaru

11.10.2016, 00:03 764

Mary Callahan Erdoes, unul dintre directorii de top de la JPMorgan Chase & Co., a rezumat simplu dispoziţia care domină în industria sa: „Nu există niciun fel de entuziasm“, a spus ea în faţa unei adunări de mai multe sute de bancheri. „În schimb există foarte multă îngrijorare“.

Bancherii s-au întâlnit la reuniunea de trei zile organizată la Washington de Institutul pentru Finanţe Internaţionale. Speakerii de acolo s-au plâns de încapacitatea băncilor centrale de a reînvia creşterea economică, de reglementările mai stricte şi de posibilul impact al Brexitului. Depresia a fost accentuată de costurile în creştere ale Deutsche Bank legate de multitudinea de litigii în care banca germană este implicată.

Creşterea lentă lasă companiilor puţine motive pentru extindere, alimentând frustrarea publicului, naţionalismul şi curentele politice extreme, a spus Erdoes. În vârstă de 49 de ani, ea conduce ope­raţiunile de asset ma­na­gement ale JPMor­gan. Dobânzile mici - în loc de stimulente fiscale mai bune - pun presiuni pe întregul sistem, a explicat ea. „Un economist foarte isteţ de la JPMorgan m-a întrebat aşa: «Cum de aveţi capitalism fără cost al capitalului?» Şi aici stă problema.“

La discuţii au participat 1.600 de directori din lumea financiară. Printre cele mai vizibile ţinte ale criticilor lor au fost eforturile internaţionale de stimulare. Gary Cohn, preşedintele Goldman Sachs Group, a descris băncile centrale ca fiind „un cartel ineficient“ deoarece acţiunile din Europa şi Japonia au avut ca rezultat dobânzile negative şi au îngreunat eforturile altor autorităţi. Perspectiva creşterii slabe domină pe termen lung, a spus Cohn.

„Nu văd ca acest lucru să se schimbe. Continuăm să spunem că ne apropiem de sfârşit, dar nu cred că ne apropiem“.

Mohamed El-Erian, consilier economic şef la Allianz SE, crede că băncile centrale pierd teren într-o eră a „dobânzilor ultrascăzute şi negative“. Companiile se feresc tot mai mult de riscuri, a explicat el.

„Privind spre următorii cinci ani, cred că lumea creşterii slabe se autodistruge“, a spus El-Erian. „Iar pe scena politică se face tot mai multă mizerie“, ceea ce influenţează politicile de dobânzi şi duce la paşi precum Brexitul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO