Business Internaţional

Ce pas va face Twitter după listarea la bursă

Ce pas va face Twitter după listarea la bursă

Autor: Marius Oncu

04.11.2013, 22:36 275

Platforma de socializare, care urmează să se listeze la o valoare de aproape 14 miliarde de dolari săptămâna aceasta, a anunţat că are planificate "investiţii substanţiale" pentru a extinde activităţile de cercetare şi dezvoltare, inclusiv prin achiziţia altor companii pentru produse, tehnologie şi personal.

Fondurile obţinute la listare, o linie de credit de 1 miliard de dolari şi un bancher specializat în achiziţii care s-a alăturat companiei de la banca Morgan Stanley vor ajuta Twitter să cumpere noi companii perecum MoPub, pe care a preluat-o în septembrie. MoPub este prezentă pe piaţa publicităţii pe dispozitive mobile.

"Compania va fi înfometată, cu un apetit considerabil şi pregătită să facă achiziţii începând de la mijlocul lunii noiembrie", a afirmat Sam Hamadeh, directorul general al firmei de cercetare PrivCo.

Creşterea rapidă a bugetului pentru cercetare şi dezvoltare - în urcare cu 155% faţă de anul trecut, la 200 de milioane de dolari - este datorată în mare parte sumelor pe care compania le cheltuie deja pentru prelurări, a spus Hamadeh.

Twitter ar putea, însă, căuta companii mai mari decât cele de până acum, în intervalul de preţ de 100-500 de milioane de dolari. Twitter este deja una dintre cele mai active companii din IT în privinţa achiziţiilor, potrivit datelor PrivCo. Reţeaua de socializare a cumpărat anul trecut zece companii, iar în acest an a preluat deja nouă.

Campania face parte dintr-o strategie a Twitter de a impune un control mai strict asupra unui ecosistem foarte deschis pentru alţi dezvoltatori în trecut, a declarat Scott Kessler, analist la S&P Capital IQ.

Planul de a se concentra pe deţinerea şi operarea unor tehnologii cheie este logic, întrucât poate asigura o experienţă mai bună utilizatorilor, dar şi colectarea şi analizarea unui volum mai mare de date, precum şi un randament mai ridicat al investiţiilor, a spus Kessler.

Achiziţia MoPub pentru peste 300 de milioane de dolari în septembrie, cea mai mare tranzacţie de până acum a Twitter, este un indiciu al noii strategii de preluări, în care sunt vizate companii care să ajute la monetizarea mai bună a afacerilor, consideră analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO