Business Internaţional

Cea mai mare banca de pe Wall Street nu a scapat de valtoarea de pe pietele financiare

17.03.2008, 21:09 10

Blankfein a dus Goldman catre profituri record in ultimii doi ani prin evitarea colapsului pietei americane a creditelor ipotecare subprime, asumarea unor riscuri mai mari pe tranzactionare si prin investitii in private equity, credite cu grad ridicat de risc si in sectorul imobiliar.
In conditiile crizei pietelor de credit si ale celui mai slab inceput de an pe care bancherii de investitii l-au avut din 2003 incoace, analistii estimeaza ca firma cu sediul in New York va raporta cea mai dramatica scadere a castigurilor de la oferta sa publica initiala din 1999, scrie Bloomberg.
"Scopul meu in viata este sa fiu norocos timp de 25 de ani la rand", a declarat Blankfein, intrebat daca succesul Goldman se bazeaza pe talent.
Goldman si-a pastrat titlul de cea mai mare firma de servicii financiare din lume din punctul de vedere al valorii de piata pentru al doilea an consecutiv dupa ce a reusit sa evite genul de pierderi legate de investitii in sectorul ipotecar care au determinat Merrill Lynch si Citigroup sa realizeze operatiuni de writedown in valoare de 44 miliarde de dolari anul trecut. Acum, incetinirea ritmului de crestere a pietei de LBO (preluari de companii cu grad ridicat de indatorare) si a celei de proprietati comerciale va obliga Goldman sa reduca valoarea contabila a unor imprumuturi de cel putin 1,5 miliarde de dolari folosite pentru finantarea unor preluari de companii, estimeaza analisti din cadrul UBS, Merrill si Fox-Pitt Kelton Cochran Caronia Waller.
Daca estimarile lor se dovedesc a fi corecte, Goldman va raporta un profit net in scadere cu 61% pe primul trimestru, pana la 1,24 miliarde de dolari, cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, conform mediei estimarilor a 18 analisti intervievati de Bloomberg.
"Sunt umani", spune Erin Archer, analist in cadrul Thrivent Financial. "Cei care conduc compania nu sunt perfecti".
Din momentul in care a devenit CEO in iunie 2006, Blankfein, in varsta de 53 de ani, a urmat cu strictete o strategie ce presupune consilierea clientilor, dar si investitii directe in companii, sectorul imobiliar si centrale energetice. Toate businessurile au inregistrat cresteri in 2006 si 2007. Veniturile din operatiunile bancare de investitii au inregistrat mai mult de o dublare in perioada de doi ani, iar cresterea pietelor a alimentat un avans de 85% al investitiilor proprii.
Acolo unde Blankfein a avut succes, Morgan Stanley si Merrill a esuat. CEO-ul Morgan Stanley, John Mack, a sporit pariurile bancii de investitii pe tranzactionare, a achizitionat participatii in fonduri de hedging si a pus bazele unei divizii de buyout. Merrill, sub conducerea fostului CEO Stan O'Neal, a urmat exemplul Goldman creand fonduri de investitii in infrastructura si real estate. De asemenea, O'Neal a investit capitalul firmei in preluari de companii, printre care Hertz Global Holdings, compania de inchirieri de automobile cu sediul in New Jersey.
Castigurile Morgan Stanley au scazut cu peste 50% anul trecut, pana la 3,2 miliarde de dolari, in timp ce Merrill a raportat prima pierdere anuala din 1989 incoace. Goldman se plasa cu trei ani in urma pe locul doi in topul celor mai mari firme de servicii financiare, dupa Merrill.
Spre deosebire de rivalele sale newyorkeze, divizia de tranzactionare de titluri cu venit fix a Goldman a profitat de prabusirea pietei de credite ipotecare cu risc ridicat pariind pe scaderea titlurilor avand legatura cu creditele respective. Firma a inregistrat castiguri record de 11,6 miliarde de dolari in anul fiscal 2007.
Actiunile Goldman sunt tranzactionate la o valoare mai mare decat cea a actiunilor rivalelor sale, chiar si dupa ce compania a pierdut 26% din valoarea de piata pana acum in acest an. "Ultimele evolutii ale pietei au aratat ca Blankfein a dispus de oamenii potriviti nu numai pentru a evita baia de sange prin care au trecut alte banci, ci si pentru a profita de pe urma ei", arata Michael Holland, din cadrul Holland & Co. din New York. Evitarea pierderilor se va dovedi mai dificil de realizat in acest an. Analistii se asteapta la o scadere a castigurilor pe primul trimestru, in conditiile incetinirii ritmului preluarilor si al activitatilor de subscriere de actiuni si obligatiuni si scaderii pietelor de actiuni.
"In acest an, situatia este diferita", spune Michael Hecht, analist in cadrul Bank of America. "Majoritatea segmentelor pe care Goldman Sachs a inregistrat rezultate record anul trecut sunt acum afectate".
In plus, Goldman se va confrunta cu scaderea valorii imprumuturilor cu risc ridicat, a titlurilor bazate pe credite ipotecare comerciale si a investitiilor corporate, detineri care s-au dovedit profitabile in mediul favorabil din ultimii doi ani.
Firma condusa de Blankfein a inregistrat pierderi de 1,48 mld. dolari legate de imprumuturi cu risc ridicat in trimestrul al treilea al anului trecut, inainte de a inregistra profituri de 500 mil. dolari in trimestrul patru, cand valoarea acestora a crescut din nou.
Valoarea portofoliului va trebui redusa din nou acum, conform mai multor analisti, printre care Glenn Schorr din cadrul UBS, David Trone din cadrul Fox-Pitt Kelton si Guy Moszkowski din cadrul Merrill.
Schorr anticipeaza reduceri de valoare contabila a activelor de 1,5 mld. dolari, Moszkowski se asteapta la o suma de aproape 1,6 mld. dolari, in timp ce estimarile lui Trone indica 1,7 mld. dolari.
Goldman va raporta probabil o pierdere si din participatia detinuta in cadrul Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), cea mai mare banca a lumii din punctul de vedere al valorii de piata. ICBC a inregistrat o scadere de 14% in primul trimestru fiscal al Goldman incheiat pe 29 februarie. O scadere de 10% a valorii ICBC s-ar traduce intr-o pierdere de 250 de milioane de dolari, a anuntat Goldman in ianuarie.
Schorr si Moszkowski anticipeaza ca valoarea totala a operatiunilor de reducere de valoare contabila pentru ICBC si alte investitii va atinge cel putin 1 mld. dolari. Moszkowski se asteapta si la o pierdere de aproximativ 600 mil. dolari din titluri bazate pe credite ipotecare comerciale. "Cand intreg ciclul se intoarce impotriva ta, este greu sa stralucesti", declara James Ellman, din cadrul SeaCliff. "Goldman va avea parte de trimestre modeste, iar evolutia pietelor va fi una negativa, care va afecta pe toata lumea, inclusiv pe Goldman".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO