Business Internaţional

Cei mai noi membri ai UE au de ales intre euro si cresterea economica rapida

16.10.2007, 21:36 14

Fostele state comuniste care au aderat la Uniunea Europeana au inceput sa recupereze din diferenta fata de vechii membri din punctul de vedere al nivelului prosperitatii gratie dezvoltarii lor economice robuste. Aceasta dezvoltare a fost urmata insa de o crestere a inflatiei, care a atins in prezent un nivel atat de ridicat incat sta in calea unui alt obiectiv: adoptarea euro, scrie Budapest Business Journal.
Pe langa faptul ca ar impulsiona exporturile si ar sustine stabilitatea macroeconomica generala, adoptarea euro ar reprezenta o dovada importanta ca aceste tari au devenit parte integranta din Europa. Totusi, conform reglementarilor UE, inflatia trebuie temperata inainte ca moneda euro sa poata fi utilizata, iar masurile de temperare a inflatiei ar putea afecta cresterea economica ce a dus la cresterea veniturilor.
In cele zece foste tari comuniste, venitul pe cap de locuitor a avansat pana la un nivel ce reprezinta 61% din media UE din 2006, de la 47% in 1999. Acest lucru se datoreaza ritmului de crestere economica de doua ori mai rapid din aceste tari fata de celelalte membre ale UE.
Pe de alta parte inflatia in cele zece tari a inregistrat in medie o rata anualizata de 5,3% in luna august, in timp ce in UE ca intreg rata inflatiei s-a situat la 1,9%, conform Eurostat. Pentru a se califica pentru adoptarea euro, o tara trebuie sa intruneasca mai multe criterii, incluzand limitarea datoriilor totale de stat la 60% din PIB, mentinerea monedei locale la o rata fixa de schimb in raport cu euro timp de doi ani inainte de adoptare si inregistrarea unei rate anuale a inflatiei care sa nu fie cu mai mult de 1,5% peste media inregistrata in primele trei state din UE cu cea mai scazuta rata a inflatiei.
Adoptarea euro reprezinta pasul urmator pentru fostele tari comuniste, dupa ce acestea au devenit membre ale NATO. Pana acum, numai Slovenia a adoptat euro, facand trecerea la noua moneda in ianuarie. Slovacia spera sa primeasca unda verde din partea ministrilor de finante din UE anul viitor, inflatia si cheltuielile guvernamentale aflandu-se sub control. Lituania a esuat in eforturile de adoptare a euro anul trecut.
Dilema pe care o are in fata guvernul leton cu privire la modul in care ar trebui abordata cresterea rapida a economiei evidentiaza o intrebare ce preocupa intreaga regiune: ar trebui ca eforturile sa se concentreze asupra temperarii inflatiei, in vederea adoptarii euro, sau sustinerii cresterii in continuare a economiei in vederea reducerii diferentei de venituri fata de restul Europei? In cazul fostelor tari comuniste, intrunirea criteriilor de adoptare a euro ar putea implica masuri dure: majorarea taxelor pe valoarea adaugata, reducerea cheltuielilor sociale, introducerea de taxe pentru serviciile medicale sau restructurarea sistemelor de pensii. Gratie dezvoltarii rapide la care asista, Letonia a recuperat diferenta de venituri fata de restul UE.
Jurgen Stark, de la BCE, sfatuieste noile membre ale UE sa se asigure ca nu ridica obstacole in calea continuarii dezvoltarii lor economice in eforturile de adoptare a monedei europene. "Este mai important pentru aceste tari sa-si continue realizarile impresionante decat sa riste sa se confrunte cu alte probleme daca adopta prea devreme euro".

Cazul Letoniei
A dezvoltat o economie cu cel mai rapid ritm de crestere din UE in acest deceniu, insa cresterea a impins rata anuala a inflatiei la peste 10% in august.

Dezvoltarea a ajutat tara sa recupereze diferenta de venituri fata de restul Europei.

Incearca sa tempereze cresterea economica si sa reduca inflatia, insa o temperare prea drastica ar putea afecta dezvoltarea tarii si perspectivele de convergenta cu Europa.

Datorita ratei fixe de schimb fata de euro, banca centrala a tarii nu poate "misca" ratele dobanzii prea mult pentru a lupta impotriva inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO