Business Internaţional

Cel mai puternic avertisment al momentului în Europa: pregătiţi-vă pentru creşterea dobânzilor

Cel mai puternic avertisment al momentului în Europa:...

Autor: Alexandru Nanu

13.06.2014, 14:30 7369

Lira sterlină a urcat vineri aproape de un nou maxim al ultimilor cinci ani, după ce guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a avertizat populaţia,companiile şi pieţele financiare să se pregătească pentru o creştere a ratei de dobândă, afirmând că prima măsură de acest fel  "ar putea fi luată mai devreme decât pieţele se aşteaptă în prezent", scrie Financial Times.

În primele sale comentarii, de când a devenit guvernator al Băncii Angliei, cu aproape un an în urmă, Carney a subliniat, joi seară, că acţiunea pe scară largă anticipată de către banca centrală în această lună de potolire a scumpirilor de pe pieţa imobiliare nu va fi un substitut pentru o majorarea treptată a dobânzilor .

Comentariile sale au împins lira sterlină la o cotaţie de 1,6981 dolari/ Acţiunile companiilor de construcţii şi ale agenţilor imobiliari au fost în scădere.

După ce anul trecut le-a spus oamenilor să se aştepte ca ratele de dobândă să rămână la nivelul de 0,5% până în 2016, pieţele financiare se aşteaptă în prezent la o primă creştere în primăvara anului 2015.

"Există deja o mare speculaţie cu privire la momentul exact când rata de dobândă se va majorara şi această decizie este din ce în ce mai echilibrată", a spus Carney.


Remarcile guvernatorului vor intensifica aşteptările care arată că  Banca Angliei va fi prima mare banca centrală care va majora rata de referinţă de la declanşarea crizei până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO