Business Internaţional

Cele mai mari bănci la nivel mondial au primit cartonaşul roşu pentru predicţiile greşite despre meciurile Campionatului Mondial de fotbal

Cele mai mari bănci la nivel mondial au primit...

Autor: Liviu Popescu

13.07.2014, 19:00 400

Suporterii echipelor participante la Campionatului Mondial de fotbal din Brazilia nu au fost singurii care s-au grăbit să-şi încurajeze echipele favorite pe măsură ce febra turneului sportiv cuprindea întreaga planetă.Economiştii unora dintre cele mai mari bănci la nivel mondial şi-au prezentat predicţiile cu privire la cine va juca în finală şi cine va fi câştigătoarea celui mai scump campionat mondial de fotbal organizat vreodată, scrie CNBC.

 

Goldman Sachs

Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană de investiţii, a fost printre primele bănci care au venit cu predicţii pentru meciurile Cupei Mondiale. Economiştii de la Goldman au previzionat o semifinală între Germania şi Brazilia, în urmă căreia Brazilia avea să câştige cu 2-1. Însă rezultatul real, 7-1 pentru reprezentativa europeană, a venit ca un adevărat şoc atât pentru marea bancă americană cât şi pentru brazilieni.

Goldman a previzionat că a doua semifinală va fi o disputată de Spania, una dintre principalele favorite la câştigarea acestui turneu sportiv, şi Argentina. Însă eliminarea prematură a fostei campioane mondiale a dat şi de această dată peste cap predicţiile băncii americane care s-au dovedit, ca şi în cazul primei semifinale, doar pe jumătate adevărate întrucât Argentina a trecut de Olanda în semifinală.

Brazilia împotriva Argentinei, aceasta era finala aşteptată de Goldman Sachs, iar ţara gazdă avea să ridice trofeul deasupra capului pentru a şasea oară. Însă banca americană a dat-o din nou în bară, Germania duelându-se cu Argentina pentru râvnitul trofeu.

“Predicţiile pentru fiecare meci s-au bazat pe o analiză de regresie care foloseşte rezultatele din întreaga istorie a meciurilor internaţionale, cu excepţia partidelor amicale, începând cu 1960. Aceasta rezultă în aproape 14.000 de observaţii prin care putem estima coeficienţii modelului nostru”, au spus realizatorii previziunii Goldman Sachs.

 

Deutsche Bank

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană şi una dintre cele mai puternice din Europa, a avut de departe una dintre cele mai bizare predicţii, potrivit căreia Anglia avea să fie câştigătoarea turneului sportiv, performanţă pe care nici suporterii britanici nu credeau ca va fi atinsă.

“În condiţiile în care randamentele americane sunt considerabil mici, Ucraina trece prin cel mai grav conflict geopolitic din lume şi Atletico Madrid celebrează câştigarea primului titlu al Spaniei după aproape 20 de ani, ediţia de anul acesta a Cupei Mondiale de fotbal poate avea o răsturnare de situaţie”, şi-au explicat economiştii germani predicţia bizară.

Ei s-au folosit de “un model cantitativ” pentru a prezice câştigătorul şi au fost invocate unele “argumente bine întemeiate” pentru a ajunge la acestă concluzie. Însă Anglia a fost eliminată prematur de la turneul mondial, terminând pe ultimul loc în grupă.

 

Standard Chartered

În 2010 banca britanică Standard Chartered a prevăzut corect că învingătorul Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud avea să fie Spania. Anul acesta economiştii britanici au spus că Brazilia va fi cea care va câştiga turneul.

Brazilia, Spania, Germania şi Argentina urmau să se lupte în ultimele meciuri ale turneului mondial de anul acesta, potrivit predicţiilor Standard Chartered. Însă banca britanică a fost doar una dintre multele bănci care şi-au pus prea mari speranţe în reprezentativa elevilor lui del Bosque. Cu toate acestea, economiştii britanici au dat un avertisment:

În fotbal, o eroare a portarului sau o decizie a arbitrului poate decide soarta unui joc. În mediul economic actual, în care SUA normalizează politica monetară, China se reechilibrează, iar Europa caută să revigoreze creşterea economică, cel mai mare risc este o greşeală politicăîn timp ce aşteptăm creştere economică mai mare anul acesta faţă de 2013, un astfel de risc ar reprezenta un eveniment care poate produce o schimbare semnificativă, a spus Marios Maratheftis, reprezentantul departamentul de cercetare macroeconomică al băncii britanice.

 

ING

Banca olandeză a avut o altă strategie atunci când şi-a „calculat” predicţiile cu privire la meciurile de la turneul mondial, întrucât s-a concentrat pe valorea de piaţă a fotbaliştilor fiecăreia dintre cele 32 de echipe participante, iar Spania a ieşit pe primul loc, urmată îndeaproape de Germania şi Brazilia.

“Dacă valoarea de piaţă a fiecărui fotbalist dintr-o echipă naţională participantă la acest turneu sportiv ar decide rezultatele, Spania ar fi câştigătoarea, întrucât cei 23 de jucători spanioli au o valoare de piaţă adunată de aproape 675 milioane de euro”, au spus economiştii olandezi.

Pe următoarele locuri s-au clasat Germania, cu o valoare de piaţă a jucătorilor de aproape 609 milioane de euro, şi Brazilia, cotaţiile fotbaliştilor sud-americani fiind de aproape 507 milioane de euro.

De asemenea, ING a luat în calcul şi ce sume sunt microbiştii dispuşi să cheltuiască cu ocazia turneului sportiv, iar Argentina a ieşit câştigătoare.

 

Macquarie

Banca australiană Macquarie pretinde că a folosit “principiile investiţiilor cantitative de capital” când a prezentat predicţiile sale, luând în calcul factori precum clasamanentul oficial al FIFA şi cotele pariurilor sportive.

Ca şi predicţiile celorlalte bănci, Macquarie a găsit că Brazilia, Germania, Spania şi Argentina se vor duela pentru un loc în finala care avea să fie disputată între Germania şi Spania.

Economiştii australieni au spus că Germania va ieşi câştigătoare.

Multe dintre cele mai mari bănci la nivel mondial nu au luat în calcul echipele de fotbal ale unor reprezentative precum SUA sau Costa Rica, care s-au descurcat surpinzător de bine la acest turneu mondial, atunci când au realizat predicţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO