Business Internaţional

China a renuntat la dependenta de dolar, iar yuanul este legat acum de un cos de valute

22.07.2005, 19:33 562

China va lasa moneda sa nationala sa fluctueze fata de un cos de monede straine, ca raspuns la criticile aduse de SUA si Europa fata de sistemul sau valutar strans legat de valuta americana, relateaza Bloomberg.

Noul curs valutar intareste valoarea yuanului cu 2,1 procente, pana la un curs de 8,11 yuani pentru un dolar american. Pana acum cursul valutar era de 8,3 yuani pentru un dolar american.

Yuanul s-a apreciat fata de 16 dintre monedele straine cele mai tranzactionate la nivel mondial. Aceasta este cea mai mare apreciere a yuanului fata de dolarul american din ultimii doi ani si jumatate.

"Noua decizie a Chinei fata de yuan este primul pas dintr-o serie de reevaluari ce vor avea loc in urmatorii ani", a spus Paresh Upadhyaya, un manager specializat pe schimb valutar ce lucreaza la un grup din cadrul Putnam Investments, Boston. Grupul administreaza 29 de miliarde de dolari (24 de miliarde de euro).

"Totul s-a va desfasura treptat." Malaiezia a urmat decizia Chinei si a renuntat la sistemul sau valutar de 7 ani, in care dolarul era moneda de referinta pentru ringgit.

Intarirea yuanului va permite presedintelui Hu Jintao sa controleze inflatia. Aprecierea monedei chineze va reduce costurile la produsele importate ce sunt evaluate in dolari, ca petrolul sau cuprul. Evolutia yuanului va permite Bancii Centrale a Chinei sa mareasca ratele dobanzilor pentru a calma cresterea economica chineza de 9,5 procente. Pana acum Banca Centrala a vandut yuani pentru a stopa aprecierea monedei nationale a Chinei.



"Mai multa flexibilitate"

Dupa ce China a facut publica schimbarea politicii monetare, yenul si dolarul singaporez s-a apreciat fata de moneda americana.

"In realitate, ei lasa usa deschisa pentru alte reevaluari", a spus Jens Nordvig, specialist in strategii valutare la Goldman Sachs Group, din New York. "Renuntarea la dolar ca moneda de referinta permite Chinei obtinerea unei aprecieri graduale."

Prin flexibilizarea sistemului valutar, China raspunde criticilor administratiei Bush si ale multor membri din Congresul american. Acestia au considerat ca politica valutara a Chinei este vinovata pentru deficitul comercial record al SUA si pentru pierderea de 2,8 milioane de locuri de munca in productie. Reprezentantii Trezoreriei americane au declarat luna trecuta, ca China trebuie sa-si liberalizeze sistemul valutar. In caz contrar, aceasta tara ar putea capata statutul de manipulator valutar.

"China este gata si trebuie sa se indrepte fara intarziere, intr-o directie ce ilustreaza conditiile pietei", au declarat membrii Comisiei Financiare a Senatului american. "Implementarea unor sanctiuni comerciale ar putea genera politici de retail impotriva exporturilor americane. Aceste politici ar putea afecta negativ atat economia americana, cat si pe cea globala."

Deficititul comercial al SUA fata de China a crescut pana la un nivel record de 162 de miliarde de dolari (134 de miliarde de euro). Asociatia Nationala a Producatorilor preconizeaza ca in 2005, acest deficit se va mari la 225 de miliarde de dolari (186 de miliarde de euro).

"Legarea yuanului de un cos valutar, inseamna ca moneda chinezeasca nu va mai fi atat de dependenta de dolarul american", a spus Adam Cole, specialist pe strategii valutare, in cadrul RBC Capital Markets, din Londra. "Acest cos valutar va fi compus din euro, dolar, yen si alte valute asiatice", a adaugat el.

"De exemplu, daca dolarul american trece printr-o depreciere pe termen lung, acelasi lucru se va intampla si cu yuanul. In schimb, daca yuanul este legat de un cos valutar, efectele negative ale devalorizarii dolarului ar putea fi compensate de aprecierea celorlalte valute", a spus Cole. lavinia.marin@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO