Business Internaţional

China are nevoie de personal hotelier

15.07.2005, 18:50 14

In asteptarea Jocurilor Olimpice din 2008 de la Beijing, marile orase ale Chinei vor reprezenta scena inaugurarii a numeroase hoteluri de lux. Expertii prevad ca, incepand cu trecerea in anul premergator Jocurilor, fiecare saptamana va marca deschiderea unui nou hotel de cinci stele, aliniat la cele mai inalte standarde occidentale, informeaza International Herald Tribune.

In urmatorii ani, China va fi, probabil, tara cu cea mai puternica dezvoltare a industriei hoteliere de lux. Avand in vedere miza politica, economica si culturala a Jocurilor, se asteapta investitii puternice din partea grupurilor locale sau internationale.

Pentru a face fata fenomenului, va fi insa nevoie de un numar impresionant de personal calificat.

Tony Tse, de la Scoala de Management Hotelier si Turistic a Universitatii Politehnice din Hong Kong, crede ca situatia din China este una speciala, avand in vedere Olimpiada si dezvoltarea continua a economiei.

Majoritatea investitorilor straini se arata ingrijorati de problema personalului autohton instruit, necesar pentru buna functionare a unui hotel de lux. Subiectul nu ii este strain lui Tse, prin prisma calitatii sale de director al sectiei de parteneriate industriale a scolii. "Ni se adreseaza reprezentantii multor hoteluri din China. Toti vor sa angajeze cel mai bine pregatit personal."

Intr-o tara precum China, instruirea unui personal la standardele luxului occidental, intr-un interval de cateva luni, pare o misiune aproape imposibila. In anii ?"80, singurele optiuni de acomodare ale VIP-urilor care vizitau tara erau hotelurile publice, administrate de cadre comuniste prea putin zambitoare si educate. Insa, cum Jocurile Olimpice sunt la trei ani distanta, operatorii hotelieri se lupta din rasputeri sa creeze cat mai rapid legiuni de manageri bine pregatiti.

O solutie pare a fi know-how-ul scolilor hoteliere de traditie, cum ar fi cea a Politehnicii din Hong Kong. In ultimele luni, Tse a creat programe de instruire pe termen scurt pentru anumite grupuri care opereaza in China.

O alta strategie ar fi programele de instruire ale lanturilor hoteliere existente si asigurarea unei experiente de lucru internationale pentru cursanti. Spre exemplu, Starwood planuieste sa se extinda la 34 de hoteluri in China, pana in 2008, fata de cele 19 pe care le detine in prezent, prin cresterea numarului de elevi ai "Leadership University", propria sa scoala. Michael Pross, director de resurse umane la Starwood, afirma ca 17 angajati de origine chineza au fost trimisi sa studieze si sa munceasca in cadrul locatiilor de lux din Singapore. Alte zeci de manageri ai Starwood vor beneficia de aceeasi sansa.

In decembrie anul trecut, Shangri-La a inaugurat Academia Shangri-La, ce ofera pregatire in domeniu serviciilor turistice si beneficiaza de un spatiu de 5.800 mp in campusul Universitatii Orientale din provincia Hebei, situata la o ora distanta de Beijing. Shangri-La, care si-a castigat statutul de cel mai puternic grup de pe piata chineza, urmareste sa adauge inca 41 de hoteluri la cele 40 deja existente si sa isi dubleze numarul de personal angajat. Academia sa a produs, pana in prezent, 463 de absolventi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO