Business Internaţional

China ia partea leului din investitiile straine

23.06.2003, 00:00 13



China a detronat SUA de pe primul loc in topul mondial al destinatiilor investitiilor straine directe in 2002, an in care declinul economic a afectat activitatile de fuziuni si achizitii din cele mai mari economii ale lumii, potrivit statisticilor OCDE, preluate de Reuters.



Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica a anuntat ca investitiile straine in China au crescut anul trecut cu aproape 20%, la un nivel estimat la 53 miliarde de dolari.



O noua crestere este asteptata pentru acest an, investitorii fiind interesati sa profite de rapida dezvoltare a economiei chineze si de majorarea cererii interne, conform organizatiei.



Potrivit unui sondaj efectuat in randul economistilor in luna aprilie, economia Chinei are sanse sa creasca cu 7,7% in 2003, in ciuda impactului pneumoniei atipice, dupa ce a avansat cu 8% in 2002. Cat despre economia americana, OCDE estimeaza ca va inregistra o rata de crestere de numai 2,5%.



In schimb, investitiile straine directe in cele 30 de state bogate din OCDE, care nu include China, au scazut drastic, din cauza conditiilor economice defavorabile si a tensiunilor geopolitice.



SUA si Marea Britanie, care ocupau in mod traditional primele locuri in clasamentele principalelor destinatii ale investitiilor straine directe, s-au aflat printre marii perdanti, o data cu scaderea in amploare a fuziunilor si achizitiilor.



Investitiile straine directe totale in tarile OCDE au totalizat 490 miliarde de dolari in 2002, SUA atragand capitaluri de numai 30 miliarde de dolari, comparativ cu 131 miliarde de dolari in 2001. Cota Marii Britanii s-a diminuat cu circa 60%, la 25 miliarde de dolari.



Fluxurile de investitii straine directe in statele OCDE au culminat la 1.270 miliarde de dolari in 2000, datorita achizitiilor transfrontaliere, mai ales in sectoarele tehnologic si de telecomunicatii.



Avand in vedere ca multe companii se axeaza pe restructurarea datoriilor si consolidarea bilanturilor, investitiile in statele membre ale OCDE risca sa scada si mai mult in viitor.



Datele furnizate de firma Dealogic arata ca activitatile de fuziuni si achizitii se deruleaza la cele mai mici niveluri de la mijlocul anilor '90. Aceasta situatie ar putea conduce la declinul investitiilor straine directe in zona OCDE cu 25-30% in 2003, potrivit raportului organizatiei.



In ce priveste investitiile realizate in strainatate de membrii OCDE, acestea s-au redus cu 11% in 2002, la 609 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO