Business Internaţional

China mută munţii pentru a construi o metropolă în mijlocul deşertului

China mută munţii pentru a construi o metropolă în mijlocul deşertului

Autor: Octavian Calei

15.12.2012, 17:23 1884

Una dintre cele mai mari companii de construcţii din China a demarat la sfârşitul lui octombrie cel mai amplu proiect din istoria ţării, în valoare de 2,2 miliarde lire sterline (2,73 mld. euro), constând în nivelarea unei zone sterpe de 130.000 de hectare cu munţi, în vederea construirii unei metropole, informează The Guardian.

Proiectul, situat la 80 de km la nord de oraşul Lanzhou, se va întinde pe o suprafaţă de aproape de şase ori cât Bucureştiul, care are 22.800 de hectare. Proiectul ar putea creşte economia regiunii Gansu, din care face parte, la 27 miliarde de lire sterline (33,5 mld. euro) până în 2030, potrivit China Daily. Construcţia a atras deja investiţii în valoare de 7 miliarde de lire sterline (8,6 mld. euro).
Primul stadiu al lucrărilor de "mutare" a munţilor va avea ca rezultat o suprafaţă de 2.600 de hectare disponibilă pentru construcţia unui nou district urban.
Firma care realizează proiectul, Pacific Construction Group, este una dintre cele mai mari din China. Compania este controlată de Yan Jiehe, un fost profesor în vârstă de 52 de ani, văzut de către conaţionalii săi ca un Donald Trump al Chinei. Jiehe este o persoană foarte ambiţioasă şi cu multe "conexiuni".
Planurile lui Yan Jiehe evocă însă şi o doză de scepticism. Lanzhou, un oraş cu 3,6 milioane de locuitori, se confruntă cu probleme majore de mediu. Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că Lanzhou este cel mai poluat oraş din China. Industria principală a metropolei include textilele, îngrăşămintele chimice şi metalurgia.
Pe de altă parte, un înalt oficial al Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă din China, a declarat că proiectul este impropriu deoarece Lanzhou este una dintre municipalităţile care duce lipsă cronică de apă. În plus, Tao Ran, profesor de economie de la Universitatea Renmin, susţine că astfel de investiţii imobiliare sunt riscante în China, iar el nu vede posibilitatea obţinerii de venituri într-o zonă construită în mijlocul deşertului.
Întrebaţi despre aceste probleme, un purtător de cuvânt al companiei care dezvoltă proiectul, a declarat:
"Mediul înconjurător al oraşului Lanzhou este deja foarte afectat, sunt numai munţi sterpi, care duc lipsă de ape. Modul nostru de dezvoltare este unul protectiv, care va aduce apă în zonă, o va reîmpăduri şi o va îmbunătăţi", a spus Angie Wong, reprezentantul Pacific Construction Group.
Proiectul Lanzhou va deveni cea de-a cincea zonă de dezvoltare la nivel de stat şi prima la nivel de provincie. Alte centre importante includ zonele Pudong aferentă Shanghaiului şi Binhai din provincia Tianjin, o replică a Manhattanului, pe jumătate terminată. Autorităţile chineze au aprobat proiectul Lanzhou în luna august a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO