Business Internaţional

Chinezii rezista presiunilor. Yuanul nu se va aprecia

16.09.2003, 00:00 18



Autoritatile chineze au reafirmat ca vor mentine rata de schimb a yuanului la un nivel stabil si ca se vor asigura ca masa monetara este tinuta sub control, in contextul temerilor ca economia s-ar putea "supraincalzi", transmite Reuters.



Yuanul, al carui curs de schimb este stabilit la circa 8,28 unitati/dolar, a devenit un subiect fierbinte in China si in strainatate. Astfel, oficiali din SUA, Japonia si alte tari sustin ca statul chinez a mentinut moneda la o rata de schimb redusa pentru a-si majora exporturile. Americanii fac presiuni mari pentru ca autoritatile chineze sa-si aprecieze moneda, avand in vedere ca au rezerve valutare importante care ar putea sa sustina un yuan mai puternic. Pe de alta parte, problema americanilor este ca inregistreaza un deficit comercial substantial in relatia cu China, pe care incearca sa-l rezolve din cursul valutar.



Autoritatile de la Beijing au respins, insa, solicitarile privind reevaluarea yuanului. "China va mentine rata de schimb a yuanului la un nivel stabil si va examina si perfectiona mecanismul ratelor de schimb", a declarat un oficial al bancii centrale, citat de agentia locala de presa Xinhua.



Exporturile solide ale Chinei, alimentate partial de afluxul investitiilor straine spre forta de munca ieftina, au sustinut cresterea masei monetare, intrucat Beijingul tipareste moneda pentru a cumpara valuta incasata la export. Potrivit analistilor, majorarea rapida a masei monetare poate conduce la o "supraincalzire" a economiei.



Banca centrala a luat mai multe masuri pentru a incerca sa limiteze expansiunea imprumuturilor, majorand inclusiv nivelul rezervelor obligatorii pentru banci, de la 6% la 7%, prin care a sperat sa reduca fondurile disponibile pentru creditele acordate economiei.



Cu toate acestea, masa monetara a continuat sa creasca, banca centrala indicand la sfarsitul saptamanii trecute ca depasea cu 21,6% la finalul lunii august nivelul consemnat in august 2002.



Imprumuturile in moneda locala totalizau 15.300 miliarde de yuani (1.848 miliarde de dolari) la sfarsitul lunii trecute, fiind superioare cu 23,9% valorii din perioada corespunzatoare a anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO