Business Internaţional

Chinezii se îmbracă de la Prada. De ce se duc italienii tocmai la Hong Kong ca să-şi listeze compania

Chinezii se îmbracă de la Prada. De ce se duc italienii tocmai la Hong Kong ca să-şi listeze compania

Autor: Andrei Chirileasa

06.06.2011, 17:14 287

Casa de modă Prada îşi propune să strângă între 2 şi 2,6miliarde de dolari prin oferta publică iniţială (IPO) de acţiuni pecare o va derula în această lună pe bursa din Hong Kong.

Dacă preţul din ofertă va fi fixat la intervalul de sus alintervalului, listarea ar evalua compania din Milano la de 27 deori profitul net estimat pentru 2011 (PER), peste nivelul la caresunt evaluaţi alţi producători europeni de bunuri de lux, precumgrupul francez LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), grupul britanicBurberry sau PPR (compania care deţine brandul Gucci), potrivitBloomberg.

Acesta este şi principalul motiv pentru care Prada a decis să selisteze la Hong Kong, respectiv faptul că investitorii din Asiadispun de lichidităţi mari pentru investiţii, ceea ce permiteobţinerea unor evaluări mai bune, dar şi faptul că cererea debunuri de lux pe piaţa asiatică este mult mai dinamică decât înEuropa.

Prada produce celebrele genţi şi rochii Miu Miu şi pantofiiChurch's.

Anul trecut, Prada a înregistrat venituri de 2,03 mld. euro, încreştere cu 31%, în condiţiile în care vânzările din Asia i-aucrescut cu 63%, iar profitul companiei a crescut de peste două ori,la 250,8 mil. euro.

O parte din banii atraşi în ofertă vor fi folosiţi pentruextinderea operaţiunilor din Asia.

Compania a fost fondată de italianul Mario Prada, în 1913.Compania este controlată acum de designerul-şef Miuccia Prada, şide soţul ei, Patrizzio Bartelli, CEO-ul grupului. Aceştia ar puteaintra în topul miliardarilor europeni, în condiţiile în care Pradaar putea fi evauată la peste 10,7 miliarde de dolari în urmalistării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO