Business Internaţional

Chinezii vor să vină ei cu bani ca să scoată Europa din criză

Chinezii vor să vină ei cu bani ca să scoată Europa din criză

Autor: Bogdan Cojocaru

26.05.2011, 23:36 1017

Oficialii europeni, confruntaţi cu o criză a datoriilor îneconomiile periferice ale zonei euro care riscă să se propage şi înalte state de pe continent, îşi îndreaptă speranţele spre baniiţărilor asiatice, şi în special spre cei ai Chinei, pentru a ieşicu bine din cea mai gravă criză de la crearea uniunii monetare.

Investitorii asiatici, inclusiv guvernul chinez, vor reprezenta"o parte substanţială" a cumpărătorilor obligaţiuni emise de fondulde salvare al Europei pentru a finanţa ajutorul extern acordatPortugaliei. Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF)va începe luna viitoare să vândă obligaţiuni în valoare de circa 10miliarde de euro, potrivit lui Klaus Regling, şeful instituţiei,citat de Financial Times.

Regling a declarat că Beijingul este "în mod clar" interesat delicitaţiile de titluri menite să ajute Portugalia şi că se aşteaptăla participarea Chinei. El a adăugat că interesul ridicat dinpartea investitorilor asiatici şi din alte regiuni demonstrează căaceştia au din nou încredere în moneda euro. Comentariile luiRegling au făcut ca euro să urce cu 0,65%, până la 1,4177dolari.

Oficialul european a subliniat însă că principala motivaţie aacestor investitori este găsirea unor investiţii noi şi si­gure încare să-şi plaseze lichi­dităţile şi nu să susţină acţiunileEuropei de a rezolva proble­mele unora din statele din zona euro."Asia este o regiune care are bani pentru a investi în restullumii. Asiaticii nu vor să se axeze doar pe o singură monedă, pe osingură categorie de active. S-au uitat la noi şi au văzut un modbun de a-şi diversifica investiţiile", a menţionat el.

Oficialii chinezi şi-au expri­mat interesul de a investi înacti­vele europene pentru a-şi divesifica deţinerile din fondurilesuverane care, prin tradiţie, se concentrează pe active deno­minateîn dolari. În timp ce Beijingul a spus deschis că rămâne uninvestitor important în obligaţiunile suverane portugheze saugre­ceşti, oficialii chinezi au ezitat să arate unde anume înEuropa vor investi.

Christophe Frankel, principalul director financiar al EFSF, acon­firmat că statul chinez a parti­cipat la licitaţia din ianuarieprin care s-au strâns lichidităţi pentru pachetul de salvare oferitIrlandei, dar a refuzat să spună cât a investit China. Implicareaasiaticilor în licitaţia pentru obligaţiunile cu ratingul "AAA",cel mai bun posibil, lansate de fondul de bail-out ar puteareprezenta un semn că Beijingul se concentrează mai degrabă peactive ultrasigure decât pe obligaţiuni suverane mai ris­canteprecum cele ale Irlandei, Portugaliei şi Greciei. Liderii dinUniunea Europeană şi-au exprimat speranţele că orientarea Chineispre investiţii în astfel de obligaţiuni ar putea avea ca efectrevenirea încrederii pe pieţe în economiile periferice ale zoneieuro.

Afirmaţiile lui Regling vin înaintea a ceea ce se aşteaptă a ficea mai agitată lună de pâ­nă acum pentru fondul de salvare,înfiinţat anul trecut în urma imploziei datoriilor gre­ceşti.

EFSF va ţine la mijlocul lunii iunie prima licitaţie în vedereastrângerii de bani pentru fi­nanţarea recentului program de 78 mld.euro destinat salvării Portugaliei, o ofertă de 3-5 mld. euro încare vor fi licitate primele obligaţiuni cu scadenţa la zece aniale fon­dului. Fondul ar putea ţine până la finele ace­leiaşi lunia doua licitaţie pentru Portugalia, care ar putea atrage până lacinci miliarde de euro. La licitaţie vor fi vândute obligaţiuni cuscadenţa la cinci ani. Acţiunea reflectă nevoia urgentă delichi­dităţi a Portugaliei, care trebuie să acopere datorii de zecemiliarde de euro scadente până la sfârşitul lui iunie.

Cumpărarea de obligaţiuni europene poate ajuta producătoriichinezi prin apre­cierea euro, care face ca produsele chinezeşti săfie mai ieftine.

China stă pe cele mai mari rezerve valutare dinlume

China are cele mai mari rezerve valutare din lume, de 3.050 demiliarde de dolari (2.167 mld. euro), după o creştere de 200 demiliarde de dolari în primul trimestru.

La finele anului trecut, aproximativ un sfert din rezerve erauplasate în euro. Luna trecută, un fond chinez de stat cu active de300 de miliarde dolari, China Investment Corp, a anunţat că vrea săinvestească în Europa chiar dacă se aşteaptă ca regiunea să fieafectată puternic de o încetinire a economiei mondiale anulurmător.

Viceguvernatorul Băncii Chinei Yi Gang a declarat la începutulanului că statul chinez este un investitor stabil pe pieţelefinanciare europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO