Business Internaţional

Cine este Vincent Bollore, miliardarul francez care controlează cea mai mare casă de producţie din lume, şi cum a ajuns să depindă de Lady Gaga şi Taylor Swift

Cine este Vincent Bollore, miliardarul francez care...

Autor: Alex Ciutacu

21.04.2019, 10:01 685

Anul trecut a fost unul dificil pentru miliardarul francez Vincent Bollore.

Fostul preşedinte al gigantului mediatic Vivendi a fost implicat într-un sandal de luare de mită în Africa, programul său de maşini electrice din Paris a fost închis, iar el este aproape de a pierde bătălia pentru controlul companiei Telecom Italia – operatorul fiind în centrul celor mai recente ambiţii ale sale, de a da naştere unui colos european în industria de entertainment, potrivit Bloomberg.

Totuşi, în ciuda provocărilor, el caută ajutor de la Taylor Swift, Lady Gaga şi U2. Vivendi plănuieşte să vândă o participaţie de 49% în grupul Universal Music, cea mai mare casă de producţie din lume.

Vânzarea ar putea aduce peste 15 miliarde de dolari pentru Vivendi şi ar alimenta performanţa acţiunilor, potrivit analiştilor – o evoluţie care i-ar aduce miliarde şi lui Bollori, încât holding-ul său este cel mai mare acţionar al Vivendi.

În ultimele patru decenii, miliardarul în vârstă de 67 de ani a transformat un mic business familial de producţie de hârtie într-o maşinărie de business care deţine active în industrii ce variază de la porturi până la advertising, media şi tehnologie.

În contrast cu acţionarul tipic de astăzi, care grăbeşte o companie înspre profituri pentru a câştiga prin diferite hedge fund-uri, Bollore este un om de afaceri de şcoală veche şi urmăreşte construirea unei dinastii.

În ultimii ani şi-a plasat copiii prin diverse poziţii cheie în companiile pe care le deţine şi a reuşit să strângă o avere familială de peste 5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires.

„Bollore este foarte mândru de istoria lui, şi s-a convins singur că el poate folosi toate resursele capitalismului pentru a-şi consolida patrimoniul familial, averea familiei şi moştenirea”, spune Maurice Levy, preşedinte în consiliul de administraţie al gigantului francez Publicis.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO