Business Internaţional

Cipru si Malta: unda verde adoptarii euro

06.06.2007, 18:31 18

Ministrii de finante ai tarilor membre ale Uniunii Europene au aprobat planul de adoptare a monedei unice europene de catre Cipru si Malta in 2008, cele doua fiind urmatoarele state care adopta euro dupa ce in acest an Slovenia a intrat in zona euro, scrie Bloomberg.
Oficialii ministerelor din cadrul EU s-au intrunit ieri la Luxemburg pentru a analiza aprobarea Comisiei Europene cu privire la respectarea criteriilor de aderare la zona euro a celor doua state mediteraneene. Acestea ar deveni cel de al 14-lea si respectiv al 15-lea membru al zonei euro.
Joaquin Almunia, comisarul european pentru probleme financiare, a cerut ambelor tari sa accelereze si sa finalizeze cat mai rapid pregatirile pentru ca schimbarea monetara sa aiba loc fara probleme.
Malta si Cipru au aderat la UE in 2004 alaturi de Slovenia si alte sapte state est-europene. Din cele zece state, numai Slovenia face parte in prezent din zona euro, comunitate rezervata statelor care au adoptat euro si care indeplinesc cerintele cu privire la inflatie, deficit de buget, datorie, rata a dobanzilor si stabilitate monetara. Solicitarea Lituaniei de a adera la zona euro a fost respinsa anul trecut, intrucat inflatia din statul baltic, care inregistreaza un ritm accelerat de crestere economica, a depasit nivelul impus de UE. Aceasta decizie a generat discutii privind un eventual caracter invechit al criteriilor pentru adoptarea euro. Polonia, Ungaria si Cehia, tari care au aderat alaturi de Cipru si Malta la UE in 2004, nu au fixat nicio data pentru aderare, fie au amanat datele stabilite anterior.
Suedia, Danemarca si Marea Britanie sunt membri vechi ai Uniunii Europene, insa au optat pentru a se mentine in afara uniunii monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO