Business Internaţional

Circul Uniunii Europene a venit in oras

20.09.2004, 00:00 12



Vreme de cateva saptamani, un circ stralucitor si colorat si-a stabilit cartierul general la Rond-Point-Schuman, chiar in inima districtului european al Bruxelles-ului, promovand diverse sarade despre Uniunea Europeana si asemanarea ei cu un circ, scrie EUobserver.



Dar, intr-una din zile, cortul circului s-a deschis publicului si a dezvaluit o gama impresionanta de imagini multimedia care arata trecutul si viitorul Europei intr-o expozitie intitulata "imaginile Europei", sponzorizata de Comisia Europeana in colaborare cu presedintia olandeza.



Expozitia contine un display 80 de metri lungime care infatiseaza evenimentele importante din lume si cele din Europa, trecute si prezente, grafice, pictograme, dar si inregistrari video.



Prezentata pe doua niveluri, incepand cu Big Bang si sfarsind cu razboiul din Irak. Pe al doilea nivel se afla scurte profiluri ale fiecarui stat membru al Uniunii Europene, insotite de cateva cuvinte si de emblemele nationale.



Istoria Uniunii este si ea reflectata in imagini, incepand cu primul razboi mondial, in 1914, si sfarsind cu numirea lui Jose Manuel Barroso, de anul acesta.



Aceasta sectiune a expozitiei este impartita in patru parti, denumite fiecare "eroism si secrete militare"(1945-1992), "vizibilitate si vulnerabilitate" (1993-2002), "amenintare si oportunitate", (2002-2004) si apoi o proiectie in viitor a UE, nu tocmai serioasa.



Printre datele istorice sunt cuprinse declaratia lui Schuman, din 1950, care a stat la baza constituirii UE, apoi tratatul de la Roma, din 1958, care a infiintat piata comuna, expansiunea graduala a Uniunii de la cei sase membrii initiali la cei 25 din prezent, si Tratatul de la Maastricht, din 1991, care a deschis drumul catre euro.



Dar, probabil, cea mai interesanta parte a expozitiei este proiectia viitorului Uniunii Europene, in care apar unele evenimente practic imposibile.



Astfel in, 2010, potrivit expozitiei din cadrul circului, UE se va extinde si va ingloba si Albania, Armenia, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Georgia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia si Ucraina.



Mai mult, in 2015, UE va cuprinde si Marocul, Egiptul, Tunisia, Libia, Iordanul, Israel, Palestina si isi va schimba numele din "Uniunea Europeana" in "Uniunea".



Totusi, cel mai putin probabil eveniment din aceasta fantezie este acela ca pana in 2010 UE va depasi competitivitatea SUA, exact cum se prevazuse in Agenda de la Lisabona.



In aceasta viziune fantastica a viitorului, se presupune ca in anul 2012 Uniunea va adopta ca limba oficiala chineza.



O alta parte interesanta a expozitiei este acquis-ul comunitar, cartea care cuprinde legile uniunii, care este infatisata sub forma unui document urias, de peste 80.000 de pagini, desfasurat pe aproape 8 metri.



Intrarea la expozitie, al carei design este realizat de faimosul arhitect olandez Rem Koolhaas, este libera pentru toti curiosii care vor sa isi cunoasca viitorul.



Potrivit unor surse de la presedintie, care co-sponsorizeaza evenimentul, exista posibilitatea ca circul sa fie plimbat prin mai multe locatii din Europa.



"Am auzit ca unele zone sunt interesate...dar nimic nu a fost inca hotarat", a spus un diplomat.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO