Business Internaţional

Clinton a investit in casa de bijuterii a reginei Angliei

19.06.2007, 18:27 18

Bill Clinton, fostul presedinte american, detine actiuni in valoare de pana la 250.000 de dolari (125.000 de lire sterline) in cadrul companiei exclusiviste pe care Regina Victoria o desemna drept bijutier al Casei Regale in 1843 - casa Garrard, conform unor documente publicate in Statele Unite.
Despre surprinzatoarea investitie s-a aflat dupa ce senatoarea Hillary Clinton a semnat o declaratie privind activele financiare personale, declaratie pe care membrii Congresului american sunt obligati sa o semneze. In cadrul declaratiei, la numarul sase dintr-o lista de active netranzactionate public este trecuta participatia la Garrard.
La capitolul venituri curente se regaseste o lista a discursurilor lui Clinton, cu comisioane cuprinse intre 75.000 si 450.000 de dolari, tinute in diverse locatii cum ar fi Auckland, Noua Zeelanda si Saskatchewan.
De asemenea, declaratia de avere arata ca familia Clinton a dizolvat un pachet de active cu o valoare cuprinsa intre 5 si 25 milioane de dolari in incercarea de a scapa de actiuni care ar plasa-o pe Clinton intr-o pozitie dezavantajoasa in timpul campaniei sale prezidentiale. Pachetul includea detineri in cadrul companiei News Corporation a lui Rupert Murdoch, companii petroliere, contractori din domeniul apararii, grupuri farmaceutice, si Wal-Mart, retailerul gigant din al carui board a facut parte si Hillary Clinton. Clinton nu este nici pe departe singurul american care investeste mii de dolari in Gallard. Se crede ca fostul presedinte a cumparat pachetul de actiuni in momentul in care prietenul si partenerul sau de afaceri Ron Burkle a achizitionat Garrad in luna martie a anului trecut.
Se estimeaza ca miliardarul californian a platit intre 20 si 30 de milioane de dolari prin intermediul vehiculului sau de investitii Yucapia in cadrul unei tranzactii care a pus capat asocierii, de opt ani, dintre Garrard si grupul Asprey.
Bijuteriile britanice de lux l-au atras pe Burkle din nou saptamana trecuta, cand acesta a achizitionat o participatie semnificativa in cadrul companiei lui Stephen Webster, creatorul bijuteriilor purtate de staruri ca Madonna si David Beckham.
O alta clienta din randul celebritatilor a lui Webster este solista pop Christina Aguilera.
Intre timp, Burkle ia in calcul si o posibila oferta pentru Dow Jones, publisherul Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO