Business Internaţional

Comisarul care îl va înfrunta pe Donald Trump. „Dacă o femeie vrea să se caţere, ar trebui să aibă propria scară“

Comisarul care îl va înfrunta pe Donald Trump. „Dacă...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.04.2017, 21:20 673
Margrethe Vestager, comisarul european al concurenţei, s-a luptat cu gigantul american de tehnologie Apple şi a învins. Urmează şi alţi coloşi din Silicon Valley într-o confruntare care probabil va schimba industria americană a tehnologiei. Acum, cu Donald Trump în Biroul Oval, daneza este în poziţia de a ataca politica acestuia de a pune „America înainte de toate“, scrie Handelsblatt, cel mai mare ziar financiar din Germania.

Liberală în stilul clasic, Vestager crede în libertatea de exprimare, în libertatea de asociere, în comerţul liber şi, mai presus de toate, în libertatea de alegere. 

„O parte din a fi nu doar liberal, ci şi uman, este de a lua propriile decizii“, a explicat ea într-un interviu pentru Wired.

După un traseu ambiţios spre funcţia de comisar, Vestager trebuie să contreze companii multinaţionale şi să găsească soluţii unor probleme precum megafuziunea Bayer (Germania)- Monsanto (SUA) şi aventurile financiare ale Apple din Irlanda. În cazul Apple, Comisia Europeană spune că firma americană a primit până la 13 miliarde de dolari în beneficii fiscale necuvenite.  

„Dacă o femeie vrea să se caţere, ar trebui să aibă propria scară“, spune Vestager. Urcuşul ei este spectaculos. La 23 de ani a fost aleasă în parlamentul danez. La 29 era deja ministru, la acea dată cel mai tânăr din istoria Danemarcei. Acum, la 49 de ani, are una dintre cele mai importante şi puternice funcţii din instituţiile UE.

Sub ghidajul lui Vestager, CE a dat lovitura de graţie fuziunii dintre Deutsche Boerse şi London Stock Exchange Group, o blocare simbolică a integrării UE-Marea Britanie în aceeaşi zi în care guvernul britanic a trimis notificarea formală în care-şi anunţa decizia de a părăsi UE, notează Bloomberg. Afacerea de 14 miliarde de dolari ar fi creat cea mai mare bursă din Europa, dar ar fi perturbat competiţia în UE 27 (UE după Brexit) prin formarea unui monopol pentru clearing-ul de obligaţiuni şi acorduri repo.

„Comisia nu poate permite crearea monopolurilor“, a explicat pentru acest caz Vestager. LSE nu a vrut să vândă din active pentru a înlătura îngrijorările Comisiei. Bogdan Cojocaru

Din cauza monopolurilor de cele mai multe ori cresc preţurile. În schimb, luna trecută comisarul a dat undă verde fuziunii dintre megaproducătorii americani de chimicale Dow Chemical şi DuPont, dar numai după ce aceştia au promis că vor vinde active unei companii care nu are legătură cu fuziunea. 

Vestager nu s-a sfiit să critice proiectul gazoductului Nord Stream 2, dorit de Germania şi mai ales de Rusia, dar criticat de americani ca neavând justificare comercială, ci doar politică. Comisarul consideră că gazoductul, care ar aduce gaze ruseşti în nordul Europei, nu este un proiect de interes comun pentru UE. Pe de altă parte, Vestager a reuşit să-l facă pe exportatorul rus de gaze naturale Gazprom să accepte un acord antitrust, ceea ce, pentru unii, înseamă că grupul rus a recunoscut pentru prima dată că a încălcat regulile UE. CE se războieşte cu Gazprom din 2015 şi a blocat South Stream, un proiect al acestuia din Europa de Est.

În ceea ce priveşte companiile americane, Vestager a hotărât anul trecut că Apple trebuie să returneze Irlandei 13 mld. euro. De asemenea, ea conduce mai multe anchete, printre care trei în stadiu avansat contra Google, două contra Qualcomm şi una contra Mastercard. Nici Facebook  nu este considerată uşă de biserică. Totodată, Vestager analizează plângeri primite de la companii aeriene despre contractele aftermarket ale Boeing şi Airbus şi investighează posibile carteluri între băncile internaţionale privind indici financiari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO