Business Internaţional

Comisarul european acuzat de rasism şi-a cerut scuze: Am un respect profund pentru economia chineză

Comisarul european acuzat de rasism şi-a cerut scuze: Am...

Autor: Mediafax

03.11.2016, 12:03 102

''Am avut ceva timp la dispoziţie pentru reflecţii şi am ajuns la concluzia că acele cuvinte pe care le-am folosit în discursurile mele au fost prost alese şi chiar au rănit animite persoane. De aceea doresc să îmi prezint scuzele pe această cale. Nu am dorit să fiu lipsit de respect. Am vorbit în acel moment în mod deschis, nu am citit un discurs de pe foaie, cum se spune în germană, am vorbit chiar din suflet, mi-am spus of-ul. Ce am vrut eu să fac a fost să dau un semnal de trezire publicului din Germania şi să atrag atenţia asupra faptului că dacă noi ne concentrăm doar asupra unor chestiuni interne, cum ar fi vârsta de pensionare sau programul de lucru, pierdem din vedere toată dezbaterea globală legată de competitivitate. Totodată, am vrut să atrag atenţia asupra faptului că Europa nu avem voie să ne culcăm pe o ureche sau să tragem un pui de somn în timp ce alţii sunt mai competitivi'', a declarat comisarul european Guenther Oettinger.

El a precizat că a dat şi un exemplu, al acordului CETA,''care arată cum o întreagă regiune îşi poate pierde credibilitatea''.

''După cum am mai spus, am un respect profund pentru economia chineză. Consider că această ţară e un partener important, dar şi un competitor foarte puternic. În relaţia cu China e nevoie de condiţii egale, astfel încât noi să avem acces la piaţa chineză şi, în sens invers, produsele chineze să poată fi vândute la noi. Este nevoie de discuţie în acest sens. În Germania am spus mereu că sunt un liberal convins şi asta de decenii întregi/. Consider că sfera privată ţine de fiecare persoană în parte, fiecare poate decide în privat ce fel de familie întemeiază. Am fost întotdeauna dispus să sprijin căsniciile între persoanele de acelaşi sex şi, totodată, am spus că aceste dezbaterui cu privire la familie nu au voie să acopere alte discuţii importante din societate, să le aducă în plan secund'', a

El a refuzat că comenteze demersul Coaliţiei pentru Familie.

''În calitate de comisar european nu îmi permit ingerinţe în deciziile luate de politicul intern al unei ţări, de guvernul ţării şi de parlamentul ales de cetăţenii ţării'', a conchis Oettinger.

Guenther Oettinger, comisar german al Uniunii Europene, a fost acuzat de rasism din cauza unor remarci rasiste la adresa persoanelor de origine asiatică, pe care le-a făcut în cadrul unui discurs ţinut în oraşul Hamburg, informa site-ul agenţiei Reuters.

În cadrul discursul care a avut loc în Hamburg, Oettinger a folosit un termen peiorativ pentru a descrie persoanele de origine asiatică. De asemenea, acesta a criticat agenda politică curentă a Germaniei, enumerând probleme precum concediul de maternitate, pensionarea şi alocaţiile de îngrijire a copiilor. Acesta a adăugat apoi că ''poate căsătoriile între persoanele gay'' ar putea deveni legale curând.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO