Business Internaţional

Commerzbank si BNP Paribas inseala asteptarile analistilor

08.05.2003, 00:00 16

Commerzbank, a treia mare banca germana listata public, a depasit asteptarile pietei inregistrand din nou profit in urma aplicarii unor masuri legate de reducerea de costuri si a unei administrari eficiente a riscurilor.
Banca a obtinut un profit net de 3 milioane de euro, in comparatie cu 72 milioane de euro anul trecut. Analistii asteptau insa o pierdere de 38 de milioane de euro.
Commerzbank a raportat profituri brute de 38 milioane de euro pe primul trimestru, in comparatie cu o pierdere de 417 milioane de euro pe trimestrul anterior.
Analistii indicau ca banca ar putea sa inregistreze profituri brute in valoare de pana la 50 milioane de euro pe primele trei luni ale anului, avand in vedere faptul ca tranzactiile cu actiuni si derivative au inregistrat o crestere fata de pierderile raportate anul trecut, consolidand situatia sectorului veniturilor fixe comparativ cu restul sectorului.
Consiliul director al bancii si-a exprimat in cadrul raportului intermediar publicat increderea in legatura cu capacitatea lor de a reinscrie banca pe un curs de succes.
Volumul total al cheltuielilor operationale pe primul trimestru a scazut cu 15,7% pana la 1,18 miliarde de euro. Provizioanele de risc pe primul trimestru au avut valoarea de 252 milioane de euro, cu 12 milioane mai mult decat in trimestrul anterior.
De asemenea, banca a suportat costuri de restructurare in valoare de 104 milioane de euro. La sfarsitul lunii martie, banca a anuntat alte 3.100 reduceri de locuri de munca.
Commerzbank a adaugat: "Scopul de a reduce costurile sub 5 miliarde de euro in acest an si 4,5 miliarde de euro in 2004 ramane unul realist".

Profitul BNP Paribas scade
BNP Paribas SA, cea mai mare banca franceza, a anuntat o scadere cu 5,6% a profitului pe primul trimestru, un declin mai redus comparativ cu asteptarile analistilor, castigurile obtinute din operatiunile bancare cu consumatorii si de investitii urcand veniturile pana la o valoare record.
Profitul net a atins valoarea de 962 milioane de euro, comparativ cu 1,01 miliarde de euro in anul anterior, a declarat purtatorul de cuvant al bancii, Antoine Sire. Analisti intervievati de Bloomberg News anticipasera o scadere de 15%, pana la 868 milioane de euro. Actiunile bancii au crescut cu 2,8%.
Anul trecut, BNP a cheltuit aproximativ 3,4 miliarde de dolari pentru a se extinde in sectorul operatiunilor de creditare a consumatorilor al Frantei si Statelor Unite. In acelasi timp, BNP Paribas si-a redus numarul locurilor de munca in cadrul diviziei de operatiuni bancare de investitii pentru a compensa un declin de trei ani al activitatilor de consultanta legata de fuziuni si reducerea valorii actiunilor.
Veniturile obtinute pe primul trimestru au inregistrat o crestere de 2,1% pana la 4,5 miliarde de euro, o valoare record pentru banca.
Actiunile bancii au crescut cu 14% pana acum in acest an.
Veniturile din operatiunile bancare cu consumatorii au crescut cu 4,3% pana la 2,41 miliarde de euro comparativ cu anul trecut. Veniturile obtinute din operatiunile bancare cu corporatiile si de investitii au crescut cu 1,6% pana la 1,56 miliarde de euro. Divizia de administrare de active a inregistrat o scadere de 9,7% a veniturilor pana la 538 milioane de euro, fiind afectata de declinul pietelor de actiuni.
BNP incearca sa efectueze noi achizitii pentru a impulsiona veniturile din creditele acordate consumatorilor. Banca nu a exclus depunerea unei oferte pentru Credit Lyonnais SA, a sasea banca franceza, care a fost de acord sa fie cumparata de Credit Agricole SA. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO