Business Internaţional

Companiile americane, tot in top

08.09.2004, 00:00 11

Companiile americane au ajuns in fruntea unui clasament global al standardelor corporatiste, depasind pentru prima data Marea Britanie si Canada, relateaza Financial Times.
Dintr-un studiu care a luat in calcul peste 2.500 companii internationale a reiesit ca actul Sarbanes-Oxley (cu privire la modul de administrare a companiilor, gradul de transparenta financiara si practica de contabilitate) si alte reforme implementate in urma scandalurilor recente au reusit sa imbunatateasca  performanta relativa a marilor corporatii americane cu mai mult de 10%.
Cele 356 de companii japoneze incluse in studiu au iesit mai prost, obtinand un punctaj de doua ori mai mic in comparatie cu concurentii lor americani, in parte datorita slabei transparente financiare. De asemenea, si companiile din Franta si Hong-Kong au obtinut rezultate slabe in cadrul studiului.
Performanta superioara a companiilor americane a fost obtinuta in ciuda nemultumirilor exprimate de corporatii, care se plang ca eforturile de a se adapta acestor reglementari sunt excesive.
Tarile cu traditie legislativa anglo-saxona, Canada, Australia, SUA si Marea Britanie obtin constant rezultatele cele mai bune in stiudiul bianual realizat de Governance Metrics International (GMI), care a declarat ca urmareste factorii care ofera investitorilor cea mai mare transparenta in evaluarea comportamentului companiilor.
Analiza rezultatelor a confirmat si unele studii mai recente de specialitate, potrivit carora exista o legatura intre evolutia pretului pe actiune si o buna practica de conducere a companiei.
Potrivit GMI, actiunile celor 26 de companii care au obtinut cele mai bune rezultate in ultimul studiu au depasit indicele S&P 500 cu 10% in ultimii cinci ani.
Dintre aceste companii, 20  sunt listate la bursa in Statele Unite. Printre ele se numara 3M, Coca-Cola, Eastman Kodak, General Motors, Gillette, Dow Chemical si Target. Coca-Cola a fost criticata de unii actionari pentru legaturile intre directorul Warren Buffett si companiile care fac parte din grupul condus de acesta, Berkshire Hathaway.
GMI a scos in evidenta si alte tranzactii efectuate de corporatii americane in care partile nu erau indiferente si a afirmat ca lipsa separarii postului de presedinte de acela de director executiv reprezinta una din cele mai importante probleme care trebuie rezolvate.
O treime din cele 1.200 de companii americane care au fost incluse in studiu au separat rolul de presedinte de acela de director executiv, fata de 95% din cele 350 de companii britanice luate in calcul.
Gavin Anderson, fost director pe relatii cu publicul, care a lansat studiul GMI in 2002, a declarat: "Ar fi gresit sa afirm ca toate acestea sunt rezultatul actului Sarbanes-Oxley. A jucat un rol major si climatul in schimbare privind ceea ce este considerat un comportament corporatist acceptabil in SUA".
Printre marile companii care au obtinut rezultate proaste in topul GMI se numara AP Moller Maersk, Hellenic Duty-Free Shops, Sino Land, Suzuki Motor si Central Japan Railway. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO