Business Internaţional

Companiile poloneze au condus declinul burselor

18.07.2007, 19:25 14

Pretul actiunilor de pe piata europeana a scazut pentru prima data in ultimele patru zile, dupa ce analistii au reevaluat situatia companiilor petroliere in frunte cu Polskie Gornictwo Naftone Gazownictwo (PGNG) si Grupa Lotos si a celor din minerit, afectate de scaderea pretului la cupru, scrie Bloomberg.
In Statele Unite, companiile din domeniul energetic s-au depreciat dupa ce o racire a vremii a fost anuntata.
Compania Polskie Gornictwo a inregistrat o scadere de 2,8%, actiunile fiind tranzactionate la pretul de 1,47 euro. Compania de gaz va trebui sa mareasca cu 30% investitiile planificate pentru construirea unui terminal de gaze naturale, a declarat Bogdan Pilch, seful departamentului din Polonia a Gaz de France, partenerul de investitii al companiei.
Lotos, a doua companie ca marime ce se ocupa cu rafinarea petrolului in Polonia, a inregistrat o scadere de 3%, pana la pretul de 14,87 euro, dupa ce in data de 13 iulie, actiunile companiei au inregistrat valoarea record de 15,5 euro.
Compania ceha ECM Real Estate Investments a inregistrat o crestere de 1,2% dupa ce a anuntat extinderea in Polonia, Romania si Ucraina.
Directorul general al companiei Milan Janku a prezentat ieri planul de dezvoltare al companiei pana in 2010 si a declarat ca Europa de Est are un potential foarte bun de dezvoltare. Indicele Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 0,7%, ajungand la 396,97 puncte, dupa caderile inregistrate in 18 sectoare economice.
Indicele s-a apreciat cu 8,7% anul acesta, valoarea lui ajungand la 6 puncte distanta de recordul atins in luna martie a anului 2000, in ciuda ingrijorarilor ca dobanzile ridicate vor diminua profitul.
Indicii de referinta ai pietei bursiere au inregistrat scaderi in 17 tari europene. Indicii FTSE 100 si CAC 40 au inregistrat scaderi de 0,4%, iar indicele DAX o scadere de 0,7%. Indicele BUX a scazut cu 0,8%, iar indicele ATX a scazut cu 0,6%. Indicele ceh PX nu a suferit mofidicari.
Indicele NTX a inregistrat o scadere de 1,5%, pana la valoarea de 2075,16 puncte. Indicii Stoxx 50 si Euro Stoxx 50 au inregistrat o scadere de 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO