Business Internaţional

Conducerile a 150 de companii, mai pesimiste decat Greenspan

15.11.2002, 00:00 12

In ciuda aprecierilor suficient de optimiste ale presedintelui Rezervei Federale Alan Greenspan privind evolutia economiei, liderii mediului de afaceri american se asteapta la un nou val de concedieri si incetinirea ritmului de dezvoltare al economiei in anul urmator, dezvaluie un studiu publicat saptamana aceasta.
Saizeci de procente din cei 150 de presedinti de companii care au fost intervievati de The Business Roundtable, asociatie a liderilor de corporatii, au spus ca vor reduce forta de munca din propriile companii anul viitor, si numai 11% au declarat ca intentioneaza sa faca angajari.
Doua treimi din sefii de corporatii erau pregatiti pentru un ritm de crestere macroeconomic de mai putin de 2% in 2003, masurat dupa evolutia produsului intern brut, se spune in raport, cu toate ca PIB-ul american a crescut in medie cu 3,2% in ultimul deceniu.
"Companiile noastre vor sa se extinda si sa creeze locuri de munca, contribuind la cresterea economiei, dar avem serioase indoieli referitoare la capacitatea noastra de a face acest lucru in contextul economic fragil de acum", a spus presedintele The Business Roundtable, John Dillon.
Estimarile financiare optimiste din partea unor companii americane de elita, ca Motorola si Cisco, au mai detensionat climatul tranzactiilor bursiere, dar multe altele firme inregistreaza pierderi record, increderea consumatorilor ramane scazuta.



Crestere modesta
Presedintele Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan, a apreciat, miercuri, ca economia americana a intrat intr-o faza de crestere modesta, fiind influentata de temerile cu privire la un eventual razboi si de caderea preturilor la actiuni. Invitat in fata Comitetului Economic din cadrul Congresului american sa-si exprime opinia in legatura cu starea primei economii mondiale, Alan Greenspan a oferit un diagnostic destul de asemanator cu cel furnizat saptamana trecuta, cu ocazia celei mai recente reduceri a dobanzilor Rezervei Federale a SUA, pana la 1,25%. "Desi cresterea economica s-a mentinut relativ bine in ultimul an, mai multi factori au continuat sa actioneze asupra economiei", a afirmat Greenspan, mentionand in acest sens relansarea lenta a investitiilor de capital, consecintele scandalurilor financiare, caderea burselor si temerile legate de un posibil atac american asupra Irakului.
Totodata, el a minimalizat posibilitatea ca SUA sa intre din nou in recesiune, sustinand ca economia nu pare sa manifeste dezechilibrele care preced in mod obisnuit o criza.
Desi consumatorii americani au devenit mai prudenti, Greenspan a estimat ca acestia nu-si vor diminua considerabil cheltuielile - un pilon important al economiei in cursul recesiunii din 2001 si al redresarii inegale din acest an.
Presedintele Fed a subliniat ca scaderea impozitelor de catre administratia Bush si reducerile de preturi in diverse sectoare industriale, mai ales in cel auto, au sustinut semnificativ veniturile cetatenilor americani.
Cu toate ca inregistreaza o crestere economica modesta, SUA sunt in schimb foarte departe de deflatie, a mai apreciat Greenspan, adaugand ca Fed nu poate permite aparitia acestui fenomen in economia americana. Pentru a-si evidentia hotararea in acest sens, presedintele Fed a subliniat ca lichiditatile pe care institutia le poate injecta in economia americana, pentru a lupta contra deflatiei, sunt nelimitate.
In opinia lui Alan Greenspan, economia SUA nu va iesi din faza dificila pe care o traverseaza decat dupa disparitia incertitudinilor actuale. Insa, oficialul american nu a fost foarte explicit cu privire la mecanismele care vor conduce la aceasta redresare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO