Business Internaţional

Confesiunile unui barman sătul de jobul lui

Confesiunile unui barman sătul de jobul lui

Autor: Luciana Georgescu

19.07.2014, 09:33 3400

Mickey Finn, un tânăr american care şi-a ales meseria de barman din pasiunea pentru petreceri şi bani, a început să regrete alegerea făcută din cauza orele de vârf foarte aglomerate, a obiceiurilor clienţilor sau a întrebărilor personale care îi sunt adresate în fiecare seară, scrie Yahoo Travel.

"În fiecare seară iau contact cu persoane pe care nu le cunosc şi pe care probabil nu le voi mai vedea niciodată în viaţa mea, însă din cauza aroganţei specifice New York-ului, clienţii se simt îndreptăţiţi să aibă diverse cerinţe", a declarat barmanul.

Orele de vârf, când clienţii se înghesuie în jurul barului pentru a obţine băutura dorită cât mai repede posibil, reprezintă unul dintre principalele dezavantaje ale jobului de barman. "În meseria noastră, contactul vizual cu clienţii înseamnă că eşti pregătit să iei comanda. În cazul orelor de vârf, clienţii par să uite de această regulă şi plasează comenzi chiar dacă suntem întorşi cu spatele, preparând un cocktail, numărând bani sau căutând o sticlă sub bar", a spus Finn. 

Întrebările personale care îi sunt adesea adresate reprezintă un alt motiv pentru care tânărul a început să devină sătul de meseria aleasă.  Chiar dacă majoritatea clienţilor încearcă să fie prietenoşi, întrebările legate de familie, prieteni sau lucruri personale se pot transforma într-o adevărată povară pentru persoana care serveşte în spatele barului.

De cele mai multe ori, meseria de barman presupune salarii mici, care ar trebui compensate de bacşişul lăsat de clienţi. "Încerc să fiu politicos şi cât se poate de atrăgător pentru clienţi, însă sunt puţini cei care lasă bacşiş. Până la urmă, clienţii ar trebui să înţeleagă că barmanii îşi câştiga existenţa în mare parte datorită bacşişului, iar când bacşişul este zero, meseria de barman devine frustrantă", a mai declarat Finn. 

În plus, foarte puţine persoane ştiu că meniurile care prezintă oferta de cocktail-uri clasice reprezintă marele ghinion al barmanilor. Localul obţine profituri consistente din vânzarea acestor băuturi pentru că ingredientele sunt ieftine, în timp ce preţul final pe care consumatorul îl plăteşte este foarte mare, însă barmanii nu primesc aproape niciodată bacşiş din prepararea lor. "Barmanii sunt capabili să inventeze o gamă largă de cocktailuri, iar pentru o astfel de băutură, care nu este prezentată în meniu, ci este preparată pe loc, în funcţie de gusturile fiecărei persoane în parte, clienţii sunt dispuşi să lase bacşiş consistent", a spus tânărul din New York.

Finn este de părere că printre cele mai frustrante momente în meseria de barman se numără conversaţiile cu clienţii care încearcă să explice motivele pentru care nu pot lăsa bacşiş. "Copiii au nevoie de aparat dentar, trebuie plătită pensia alimentară sau trebuie plătită asigurarea de viaţă pot fi motive reale, însă nu este problema barmanilor. Cei care nu îşi permit să lase bacşiş, înseamnă că nu îşi permit nici să iasă în oraş şi ar trebui să rămână acasă", a declarat tânărul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO