Business Internaţional

ConocoPhilips face cumparaturi de 31 mld. dolari

13.12.2005, 19:56 15

ConocoPhilips se afla in negocieri avansate in vederea achizitionarii Burlington Resources, una dintre cele mai mari companii petroliere independente ale Statelor Unite, in schimbul unei sume de peste 31 miliarde de dolari, tranzactia facand parte din rapidul proces de consolidare a industriei petrolului si gazelor, relateaza The New York Times.

In urma achizitiei, ConocoPhilips, a treia mare companie petroliera a Statelor Unite, ar castiga controlul asupra unor importante regiuni de explorare a gazelor naturale din SUA, unde Burlington a folosit noi tehnologii de forare in cautarea de noi rezerve. Alte importante companii petroliere, incluzand ExxonMobil si Royal Dutch Shell, au abordat in ultimele luni o strategie agresiva de majorare a propriilor productii de gaze naturale in State.

Negocierile au loc pe fondul cresterii preturilor la gaze naturale in Statele Unite ca urmare a uraganelor produse in acest an, ce au afectat productia platformelor din Golful Mexic. Temperaturile foarte scazute inregistrate in unele regiuni in ultimele zile au impins preturile si mai sus.

Discutiile dintre ConocoPhilips si Burlington sunt pe punctul de a fi finalizate, spun directorii executivi ai celor doua companii, avertizand in acelasi timp ca inca este posibil ca acestea sa nu se soldeze cu un rezultat pozitiv. In cazul in care tranzactia va fi incheiata, rezultatul ar putea fi anuntat in prima parte a acestei saptamani. Nu au fost dezvaluite detalii privitoare la termenii tranzactiei.

Burlington, cu sediul in Houston, are peste 2.200 de angajati. Cea mai mare parte a rezervelor de gaze naturale ale companiei se afla in America de Nord, insa achizitia ar ajuta ConocoPhilips si pe plan international.

ConocoPhilips, o companie creata printr-o serie de fuziuni, s-a folosit de achizitii pentru a se extinde. Catre sfarsitul lunii noiembrie, de exemplu, ConocoPhilips a achizitionat o rafinarie petroliera in Germania de la un concern privat, Louis Dreyfus, in cadrul unei tranzactii estimate la aproximativ 2,5 mld. dolari, conform Deutsche Bank. Tranzactia indica in acelasi timp ambitia directorului executiv al ConocoPhilips, James J. Mulva, de a include compania in randul celor mai importante companii din domeniul energiei, cum ar fi ExxonMobil, Chevron, BP si Ryal Dutch Shell. ConocoPhilips este cea mai mare companie de energie din Houston, insa nu a reusit sa se extinda pe plan international la fel de mult ca rivalele sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO