Business Internaţional

Consumul privat si exporturile trag in sus economia Frantei

14.08.2006, 18:41 22

In al doilea trimestru al acestui an, economia franceza a inregistrat un ritm de crestere record pentru ultimii cinci ani, de 1,2% fata de primele trei luni ale lui 2006, motoarele principale de crestere fiind consumul privat si exporturile, scrie Bloomberg.
Produsul Intern Brut (PIB) in primul trimestru a crescut cu 0,5%, media previziunilor de crestere pentru trimestrul doi data de economistii intervievati de Bloomberg fiind de 0,7%. Avansul luat a fost determinat, in mare parte, de aprecierea consumului privat in urma Campionatului Mondial de Fotbal din Germania.
"Consumul privat si productia industriala au fost doi piloni importanti de crestere", este de parere Alexandre Bourgeois, economist la Naetxis Banque Populaire. El considera ca acest rezultat, cumulat cu datele bune de crestere din Belgia, Olanda si Germania, va incuraja Banca Centrala Europeana (BCE) sa continue aprecierea ratei dobanzii de baza, care este acum de 3% pe an.
O crestere economica accelerata, marcata de aprecierea gradului de indatorare a populatiei si a companiilor fata de banci, faciliteaza transmiterea costurilor de productie mai mari de la producatori la nivelul consumatorilor privati. Joi, BCE a subliniat din nou ca principalul obiectiv al institutiei este mentinerea inflatiei in regiunea euro sub pragul de 2%.
"Economiile statetelor europene cresc si evolueaza bine", a declarat joi ministrul francez al comertului, Christine Lagarde. Ea a adaugat ca, in ciuda mediului economic prielnic, scaderea de ritm din SUA ar putea aduce motive de ingrijorare. Analistii se asteapta ca ritmul de crestere economica in zona celor 12 state care folosesc moneda unica sa incetineasca din cauza preturilor mai mari la produsele energetice si a aprecierii euro fata de dolar. De la inceputul anului, moneda europeana s-a apreciat cu 8% fata de dolar, scazand din profitabilitatea exporturilor si afectand negativ puterea de cumparare a consumatorilor. Aproximativ 20% din exporturile regiunii de moneda unica au ca destinatie finala Statele Unite ale Americii.
Ministrul francez de finante, Thierry Breton, a declarat ca se asteapta ca economia locala sa creasca anul acesta cu 2%-2,5%, fata de 1,2 procente in 2005. In ultimii cinci ani, media de expansiune a economiei franceze a fost de 1,6% pe an, fata de 1,4%, media regiunii euro si 2,6%, media de crestere din SUA.
Analistii considera ca BCE va continua inasprirea politicii monetare prin aprecierea costurilor la imprumut, mai ales dupa ce Biroul Federal de Statistica din Wiensbad, Germania, a anuntat vineri ca rata inflatiei pe piata locala a crescut cu 2,1% in iulie. La nivelul regiunii euro, inflatia s-a apreciat cu 2,5 procente luna trecuta, depasind pragul de siguranta de 2% impus de BCE pentru a 18-a luna consecutiva. "Discursul bancii centrale indica in mod clar cel putin inca doua aprecieri ale dobanzii de baza anul acesta", este de parere Karsten Junius, economist la Dekabank, Frankfurt. "Desi se poate considera ca o noua apreciere in decembrie ar putea fi discutabila, data fiind incetinirea ritmului de crestere in acea perioada, ratele dobanzilor ar putea fi in continuare majorate", a adaugat el.
Conform unui sondaj de opinie efectuat de BCE in randul unor specialisti in prognoza, rata inflatiei pentru zona euro va fi anul acesta de 2,3%, fata de predictia de 2,1% aparuta intr-un studiu similar in luna mai.


Speculatiile privind dobanda ridica dolarul

Saptamana trecuta dolarul american a inregistrat cea mai mare apreciere saptamanala din ultima luna fata de euro si de yen, investitorii asteptandu-se ca la urmatoarea sedinta banca centrala a SUA (Fed) sa aprecieze din nou dobanda de baza (5,25% pe an). Moneda americana a castigat 1,2% in cele cinci zile, incheind saptamana la o cotatie de 1,2722 dolari pe euro. In cadrul sedintei de tranzactionare de vineri moneda americana a atins un nivel pozitiv record fata de euro, la 1,2717 unitati pe moneda unica, cel mai bun din ultimele doua saptamani. Joi, dolarul s-a tranzactionat pentru 1,2912 euro, cea mai slaba cotatie din ultimele doua luni. Politica de marire a dobanzii de baza dusa de Fed a dus la o apreciere de 14% a monedei americane fata de euro si de yen anul trecut.


Lira sterlina a scazut din cauza temerilor de atentate

Lira sterlina a inregistrat prima depreciere saptamanala fata de dolar din ultima luna, dupa ce politia britanica a anuntat ca a reusit sa dejoace un complot terorist asupra transportului aerian local.
Joi, moneda britanica a atins o depreciere record fata de dolar, dupa ce guvernul a ridicat nivelul de securitate
fata de eventuale atacuri teroriste la stadiul de "critic", indicand iminenta unui atentat. Miercuri, lira sterlina atinsese o cotatie record pentru ultimele 15 luni, banca centrala britanica anuntand ca inflatia va creste, investitorii asteptandu-se sa fie din nou marita rata dobanzii de baza. Lira s-a depreciat fata de 10 din cele 16 cele mai tranzactionate valute monitorizate de Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO