Business Internaţional

Consumul si constructiile duc cresterea economica a Poloniei la 6,4%

03.12.2007, 17:34 16

Economia poloneza a avansat cu 6,4% in cel de-al treilea trimestru, peste estimarile economistilor, scrie Bloomberg. Cresterea economica a crescut asteptarile conform carora banca centrala a Poloniei va opera o noua majorare a dobanzii de referinta.
Avansul consemnat de PIB-ul Poloniei in perioada iulie-septembrie este comparabil cu cresterea de 6,4% din trimestrul al doilea al anului curent si cu cea de 7,2% din intervalul ianuarie-martie, potrivit Biroului central de statistica din Varsovia.
Economistii intervievati de Bloomberg estimau ca ritmul de crestere al economiei poloneze se va plasa la 6%. Comparativ, in cel de-al treilea trimestru al anului trecut, economia Poloniei a avansat cu 6,6%.
Saptamana trecuta, pentru a patra oara in acest an, banca centrala a majorat dobanda de referinta la 5%, cel mai mare prag din ultimii doi ani din cauza temerilor privind o noua crestere a inflatiei peste tinta anuala. In acest an, cererea foarte mare pentru masini, mobila si dispozitive electrocasnice din Polonia a fost sustinuta de o majorare cu 10% a salariilor, dar si de crearea unui numar record de locuri de munca.
"Cererea interna a crescut mai repede decat Produsul Intern Brut, ceea ce reprezinta un lucru negativ din punctul de vedere al inflatiei, fiind un factor care ridica problema inaspririi politicii monetare", a declarat Maja Goettig, economist la Bank BHP.
Cererea interna din Polonia s-a majorat cu 7,4%, iar cea de consum a crescut cu 5,2%, in vreme ce nivelul investitiilor s-a apreciat cu 18,8% in trimestrul al treilea, potrivit datelor Biroului central de statistica. In perioana iulie-septembrie, productia a crescut cu 6,6%, iar sectorul constructiilor a consemnat un avans de 12,6%.
"Datele aferente trimestrului al treilea sugereaza ca economia traverseaza o crestere puternica, pe fondul aprecierii cererii domestice", a precizat Jan Czekaj, membru in board-ul bancii centrale a Poloniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO