Business Internaţional

Pentru cine contează economic Slovacia. În ţara unde Robert Fico, pro-Putin, a câştigat alegerile iscând alarmă în Europa, companiile germane aduc banii şi locurile de muncă. Ungaria are şi ea interese mari

Pentru cine contează economic Slovacia. În ţara unde...

Autor: Catalina Apostoiu

03.10.2023, 00:05 14951

Cu ajutorul giganţilor auto germani, Slovacia a devenit un hub pentru producţia auto, fabricând mai multe autovehicule pe cap de locui­tor decât orice altă ţară din lume.

Industria auto este cea mai mare industrie din Slovacia, reprezentând 13% din PIB-ul total al ţării, compa­rativ cu faimoasa industrie auto a Germaniei, care reprezintă doar 5% din PIB-ul acesteia.

Anul trecut, ţara şi-a păstrat statutul de cel mai mare producător mondial de automobile pe cap de locuitori cu aproximativ un milion de unităţi fabricate, potrivit Slovak Spectator.

În 2022, producţia auto a repre­zentat 50,3% din producţia industria­lă totală a ţării, industria auto cân­tărind peste 42% din exporturile tota­le ale acesteia. Numărul de an­gajaţi din industrie a crecut cu peste 10.000, în timp ce rata agregată a ocupării forţei de muncă din sector a atins 261.000. Cei mai mari patru constructori auto ai ţării sunt VW, Kia, Stellantis şi Jaguar Land Rover.

Însă prezenţa nemţilor în indus­tria şi sectorul de business al Slova­ciei trece cu mult de sectorul auto. Peste 600 de companii din Slovacia au acţionari germani, cu nume nota­bile în sectoarele producţiei de ali­mente, ICT, transport de mărfuri sau sectorul energetic. Volkswagen Slo­vacia se remarcă prin mărimea sa, fiind cel mai mare angajator din a­ceastă ţară. Sosind în capitala slovacă la începutul anilor ’90, constructorul auto german reprezintă una dintre cele mai vechi investiţii germane din Slovacia.

Slovacia este importantă şi pen­tru Ungaria, care are o comunitate maghiară mare care votează cu pre­mierul Viktor Orban. Din 2010, Budapesta s-a implicat în mai multe programe de granturi pentru ungurii care trăiesc în Slova­cia. Un program de 34 milioane pen­tru susţinerea gră­di­niţelor şi o sche­mă pentru antre­pre­nori de 60 milioane de euro s-au numărat printre cele mai scumpe.

De la începutul primăverii anului 2021, guvernul ungar a decis să se implice în alte trei programe de donaţii.

Primul implică investiţii de 4 milioane de euro în reconstrucţia de biserici. Al doilea a avut legătură cu crearea unui fond pentru achiziţii de terenuri în Slovacia, cât şi în ţările vecine, însă la acesta s-a renunţat în urma protestelor oficialilor slovaci.

Recent, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto a anunţat că guvernul este pregătit să-şi continue programul de dezvoltare economică din Slovacia, care a creat deja sute de noi locuri de muncă în ultimii ani, ajutând astfel comunitatea maghiară locală să supravieţuiască, notează Hungary Today.

Victoria pro-rusului Robert Fico în alegerile recente din Slovacia a mulţumit Budapesta, care a văzut un aliat venind la putere, dar a stârnit îngrijorare în rândul forţelor pro-UE, scrie Euractiv.

În timpul campaniei sale, Fico, cunoscut pentru poziţia sa pro-Putin, a declarat că susţinerea militară pentru Ucraina „nu face decât să prelungească conflictul“ şi a promis să lupte împotriva „sancţiunilor care afectează UE mai mult decât Rusia“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO