Business Internaţional

Contractele futures pe pieţele din SUA scad după ce recent au înregistrat cel mai accentuat raliu din 2009

Contractele futures pe pieţele din SUA scad după ce...

Autor: Tibi Oprea

27.12.2018, 16:53 169

Contractele futures (prin care se vinde sau cumpără la un preţ predeterminat la o dată ulterioară stabilită) pe pieţele din SUA au scăzut brusc joi, înaintea unui raliu (creştere bruscă) masiv pentru Wall Street, cel mai mare din 2009, şi după o bătaie pentru acţiuni în ajunul Crăciunului, potrivit Market Watch.

Toţi cei trei indici principali din SUAau înregistrat scăderi de mai mult de 10% pentru luna în curs, iar Nasdaq rămâne în teritoriul pieţei bear (care înregistrează scăderi de cel puţin 20%). Contractele futures din indicele S&P 500 care expiră în martie au scăzut cu 1,9% şi se tranzacţionează în scădere cu aproximativ 1,5% faţă de valoarea de la 10:20 din Londra. Scăderea a venit după ce miercuri indicele a cunoscut un raliu consistent de 5%. Contractele Dow Jones Industrial Average au scăzut de asemenea cu 1,5% sau 350 de puncte, în timp ce pe indicele Nasdaq 100 scăderea a fost de 1,8%.

După ce ultima data Rezerva Federală a SUA a crescut rata dobânzii cu un sfert de punct procentual în ciuda presiunii preşedintelui Donald Trump de a o lăsa neschimbată, un oficial de la Casa Albă a asigurat investitorii că guvernatorul Fed nu va fi concediat, iar Trump a spus marţi că acţiunile prezintă “o extraordinară oportunitate de cumpărare”.

În plus, piaţa se aşteaptă ca SUA să trimită o delegaţie pentru discuţii cu oficialii chinezi în a doua săptămână din 2019. Va fi pentru prima oară, de la summitul G20 din Argentina de la începutul lunii, în care s-a încheiat un armistiţiu tarifar de 90 de zile, când delegaţii americani şi chinezi se vor întâlni.

Producătorii de energie au adus şi ei un impuls acţiunilor din SUA pe fondul creşterii preţului petrolului cu 46 de dolari pe baril în cel mai puternic raliu al său din 2016 în prezent. Contractele futures pe petrol au crescut miercuri cu 8%, ajungând la minimul ultimelor 17 luni. Un oficial rus a prevăzut că preţul petrolului se va stabiliza în 2019.

În Europa, pieţele au revenit din pauza de Crăciun de două zile pentru a inversa câştigurile anterioare. Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,6%, cu aproape toate subgrupurile în zona roşie, pe fondul unor scăderi în sectorul utilităţilor şi ale acţiunilor imobiliare. Cu doar trei zile de tranzacţionare rămase, acţiunile din regiune se îndreaptă spre cel mai dezastruos an de la criza financiară din 2008.

Kyle Rodda, analist de piaţă la IG Group Holdings Plc., a declarat că raliul de miercuri este puţin probabil să fie susţinut deoarece "fundamentele nu s-au schimbat". “Piaţa este încă agitată în ceea ce priveşte modul în care vor evolua pieţele financiare şi economia globală pe durata unei încetiniri ciclice nesusţinute de banca centrală”, a spus ea.

Raliurile puternice sunt comune în perioadele prelungite de scădere ale pieţei. În opt pieţe bear anterioare, S&P 500 a avut parte de raliuri mai mari de 2,5% de 120 de ori deoarece indicatorul de referinţă a scăzut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO