Business Internaţional

Corus negociaza vanzarea otelariilor catre grupul LNM

03.04.2003, 00:00 16

Corus, grupul anglo-olandez producator de otel confruntat cu probleme financiare, a inceput negocierile cu compania LNM, detinuta si condusa de miliardarul indian Lakshimi Mittal, pentru a-i vinde o parte sau toate activele sale din productia de otel, informeaza Financial Times.
Incheierea unui acord de vanzare cu LNM este numai una din optiunile luate in calcul de grupul Corus, ale carui actiuni s-au prabusit in ultimele saptamani din cauza raportarii unor pierderi masive si a critcilor la adresa strategiei de management pe care o promoveaza.
O varianta ar fi ca LNM sa preia una sau mai multe dintre fabricile cele mai eficiente ale Corus, care aproape sigur ar include fabrica sa din Ijmuiden din Olanda.
LNM ar putea fi interesata si de fabricile Corus din Teesside si Scunthorpe, din nordul Marii Britanii, care sunt specializate in productia de otel pentru industria de constructii, un domeniu in care LNM este gata sa se extinda.
Desi negocierile purtate cu Mittal sunt intr-o faza de inceput, preluarea controlului asupra unei mari parti a activelor Corus s-ar putea sa fie o optiune perfecta pentru strategia de investitii a miliardarului indian. Anul acesta, grupul LNM va produce in jur de 34 de milioane de tone de otel, ceea ce il claseaza pe locul doi in topul mondial al producatorilor de otel, dupa Arcelor din Luxembourg.
Daca in Europa continentala, in Statele Unite si in unele zone din Asia, LNM are o pozitie de piata puternica, in Marea Britanie nu detine decat o mica parte din piata otelului.
Mai mult, compania, care are sediul central in Olanda, s-a dezvoltat rapid in ultimul deceniu, prin preluarea unor active din afaceri neperformante in domeniul otelului si prin implementarea unei noi abordari in management.
Atat Corus cat si LNM au refuzat sa comenteze. Oricum, in ultimele saptamani, Sir Brian Moffat, presedintele Corus, a discutat informal cu Mittal despre posibilele afaceri.
Negocierile au inceput dupa ce Corus a inregistrat anul trecut o pierdere bruta de 404 milioane de lire sterline (636 milioane de dolari) si dupa abandonarea intentiei de vanzare a operatunilor de aluminiu in valoare de 543 de milioane de lire sterline (855 de milioane de dolari) catre compania franceza Pechiney, din cauza opozitiei venite din partea organismului pentru protectia concurentei din Olanda.
Tranzactia, care nu a fost finalizata, facea parte din strategia grupului de a iesi de pe piata aluminiului pentru a se concentra pe activitatea de productie a otelului. Fondurile obtinute din aceasta vanzare urmau sa fie folosite pentru reducerea datoriilor si pentru ameliorarea bilantului contabil.
Anul trecut, grupul Corus a intentionat sa fuzioneze cu producatorul brazilian de otel Compania Siderurgica Nacional, dar a renuntat invocand situatia dificila cu care se confrunta pietele financiare internationale. Valoarea fuziunii se ridica la 4,2 miliarde de dolari.
Aceste impedimente au dus in final la demisia din 14 martie a lui Tony Pedder, directorul general al companiei Corus. Compania cauta acum un inlocuitor pentru Pedder, si in acelasi timp poarta negocieri cu un grup de 17 banci, in incercarea de a obtine o extindere a liniilor de credit.
Corus si-a publicat marti raportul anual pe 2002, care a dezvaluit ca David Lloyd, directorul fianciar al companiei a primit o marire de salariu de 39%, in 2002, care i-a crescut beneficiul anual la 375.613 lire sterline. Compamia a specificat ca recompensa lui Lloyd reflecta ratele existente pe piata.
Marti, actiunile companiei au crescut usor la bursa.

Preluarea ar putea isca patimi politice
Posibilitatea ca LNM sa se implice in conducerea unor fabrici ale Corus ar putea starni opozitie politica britanica, in lumina unor controverse care au avut loc anul trecut implicandu-l pe prim ministrul Tony Blair.
Mittal a acordat 125.000 de dolari partidului laburist condus de Tony Blair in aceeasi perioada in care guvernul Marii Britanii a facut lobby in favoarea sa in Romania, sustinandu-l sa achizitioneze Sidex. LNM Holdings BV, o subsidiara a grupului LNM inregistrata in Antilele Olandeze, a cumparat pentru 50 de milioane de dolari de la Autoritatea pentru Privatizare un pachet de 92% din actiunile combinatului siderurgic din Galati.
Mittal a subliniat mereu ca intre cele doua evenimente nu exista nici o legatura.
Lakshmi Mittal devanseaza opt alti indieni in cadrul listei primilor 300 de miliardari din Marea Britanie. In cadrul listei celor mai bogati, pe anul 2003, realizata de "Sunday Mail", Mittal se plaseaza pe locul 14, cu o valoare estimata a averii de 1,25 miliarde de lire sterline. El a avansat patru pozitii, de pe locul 18 detinut anul trecut, cand activele sale erau estimate la un miliard de lire sterline.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO