Business Internaţional

Cosmarul grecilor: bursa din Atena, la un minim pe cinci ani

22.01.2003, 00:00 11

Piata bursiera a Greciei a suferit la inceputul saptamanii o scadere subita la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani din cauza probabilitatii tot mai mari ca Statele Unite sa initieze o actiune militara in Irak care a accentuat temerile investitorilor vizavi de gradul mare de indatorare al companiilor grecesti listate la bursa, relateaza Financial Times.
Dupa ce anul trecut a scazut cu 32%, indicele de referinta al bursei grecesti a mai pierdut inca 6% in primele trei saptamani ale anului, pe fondul unui volum mic al tranzactiilor. Multi investori individuali au abandonat piata de capital in favoarea investitiilor in bunuri, iar fondurile mutuale grecesti au suferit o lipsa acuta de lichiditati.
Intr-o tentativa de a calma piata, Nikos Garganas, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, a pus capat unor speculatii mai vechi si a anuntat ca volumul creditelor acordate companiilor care au fost garantate cu actiuni a ajuns la 2,3 miliarde de euro, mult peste prognozele analistilor.
Bancile grecesti au lansat un proces de restructurare si refinantare a creditelor acordate pentru a evita situatia de nerecuperare a creantelor. Analistii spun insa ca datele exacte cu privire la gradul de creditare a economiei sunt greu de obtinut pentru ca, potrivit regulilor de contabilitate actuale, bancile nu sunt obligate sa publice informatii despre valoarea creditelor neperformante si a celor indoielnice.
"Lipsa raportarilor si a transparentei nu este o problema in tarile emergente. Insa, Grecia a devenit o piata evoluata dupa ce a intrat in zona euro si investitorii pretind transparenta", a spus Ioanna Teliudi, de la HSBC Pantelakis Securities din Atena.
Indicatorii economici ai Greciei reflecta a economie sanatoasa cu perspective de crestere pentru anul curent de peste 3,5%.
Actiunile firmelor de telecomunicatii au inceput sa prinda elan, dupa un declin accentuat anul trecut. OTE, operatorul de telefonie cu capital de stat, prevede cresterea performantelor in Balcani, dupa ce anul trecut a preluat controlul RomTelecom, marindu-si detinerile de la 35% la 51%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO