Business Internaţional

Coşmarul stagflaţiei devine realitate: Preţurile mari şi creşterea economică slabă sunt aici şi nu vor dispărea prea curând. Când loveşte recesiunea

Coşmarul stagflaţiei devine realitate: Preţurile mari...

Autor: Iulian Tenchiu

04.06.2022, 10:11 5219

Economiştii sunt de părere că o recesiune economică nu este absolut iminentă, însă ceea ce le provoacă cele mai multe temeri este că urmează o perioadă de stagflaţie care va dura cel puţin un an, scrie CNBC.

„Nu va exista un moment de respiro după ce trece stagflaţia, pentru că este foarte posibil să ne trezim cu o recesiune”, a declarat Simon Baptist, economist şef în cadrul Economist Inteelligence Unit.

Războiul din Ucraina şi pandemia continuă să lovească puternic în lanţurile de aprovizonare la nivel global, iar la pachet cu această problemă vine stagflaţia. Aceasta este un fenomen economic caracterizat de creşteri importante ale preţurilor şi de o slabă creştere economică. Potrivit economiştilor, perioada de stagflaţie ar putea dura cel puţin 12 luni.

„Preţurile mărfurilor vor începe să scadă din trimestrul următor, însă ele vor rămâne totuşi în permanenţă la un nivel mai ridicat comparativ cu nivelul de dinaintea războiului”, a mai spus economistul şef.

Pademia joacă un rol important în această problemă şi la fel ca războiul, afectează lanţurile de aprovizionare pentru bunuri şi mărfuri, forţând totodată creşterea preţurilor pentru alimente şi combustibil.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO