Business Internaţional

Costurile serviciilor de îngrijire a copiilor mici cresc dramatic la nivel mondial, iar multe guverne nu fac mai nimic pentru a uşura povara financiară resimţită de părinţi

Costurile serviciilor de îngrijire a copiilor mici cresc...

Autor: Catalina Apostoiu

30.01.2024, 00:05 127

La nivel mondial, inflaţia în creş­tere împinge costurile serviciilor de îngrijire a copiilor mici la niveluri fără precent, relatează Bloomberg.

Costurile medii legate de servi­ciile de îngrijire şi educaţie a copiilor mici au fost cu 6% mai mari în 2023 faţă de anul anterior, relevă datele com­paniei ECA International, în timp ce în SUA creşterea a fost de 9%.

Inversarea acestei tendinţe este vitală pentru a scoate economiile din recesiune, a promova creşterea eco­nomică şi a crea societăţi mai echita­bile, însă deocamdată multe guverne nu iau suficiente măsuri pentru a diminua povara financiară cu care se confruntă părinţii de copii mici.

Stresul este resimţit în mod dis­pro­porţional de femei, acestea fiind de obicei cele care îşi asumă majori­tatea responsabilităţilor de îngrijire a copiilor. În faţa opţiunii de a munci doar pentru a-şi permite serviciile de îngrijire a copiilor, femeile aleg să-şi reducă programul, renunţă la promo­vări sau renunţă cu totul la job.

Altele decid să aibă mai puţini copii sau să nu aibă niciun copil. Pre­si­u­nea de întoarcere la birou creşte stresul, multe mame fiind capabile să se alăture sau să rămână în câmpul muncii doar cu ajutorul unor aranja­mente flexibile.

„Economia ca întreg plăteşte un preţ ridicat pentru faptul că lasă femeile în afara forţei de muncă“, arată Adriana Dupita, analist la Bloomberg Economics. „PIB-ul mondial ar putea fi cu aproximativ 10% mai mare dacă participarea femeilor la forţa de muncă ar fi egală cu cea a bărbaţilor“.

În SUA, 237 miliarde de dolari pe an se pierd estimativ din cauza femeilor care-şi reduc norma de lucru pentru a avea grijă de copii. În UE, cifra respectivă este de apro­ximativ 242 miliarde de euro. Studiu după studiu arată că participarea sporită a femeilor la forţa de muncă creşte producţia şi reduce nivelurile de inegalitate şi sărăcie extremă.

Având în vedere beneficiile, gu­vernele şi companiile experimentea­ză cu moduri de susţinere a părinţilor care muncesc. În Marea Britanie, de exemplu, unde mulţi angajatori oferă „plăţi mărite de maternitate“ pentru reţinerea mamelor noi, guvernul inten­ţionează să crească ratele subvenţionării serviciilor de îngrijire a copiilor.

Totuşi, atâta vreme cât costurile rămân ridicate, toată lumea are de pierdut. Când vine vorba despre cum aleg femeile să trăiască, să muncească şi să-şi formeze familiile, „costurile legate de serviciile de îngrijire a copiilor reprezintă principalul factor determinant“, arată Joeli Brearley, fondatoare a unei organizaţii de caritate britanice.

Americanii plătesc în prezent cel mai mult la nivel mondial pentru serviciile de îngrijire a copiilor mici ca procent din venituri, relevă ultimele cifre OCDE, iar acest procent este în creştere din cauza inflaţiei.

Parţial din această cauză, Statele Unite au unul dintre cele mai scăzute procente de femei în cadrul forţei de muncă din rândul ţărilor dezvoltate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO