Business Internaţional

Credit Suisse First Boston amendata cu 6,4 mil. dolari

20.12.2002, 00:00 13

Compania financiara Credit Suisse First Boston (CSFB) a fost amendata cu 4 milioane lire sterline (6,4 milioane dolari) de catre autoritatea britanica de reglementare a serviciilor financiare, aceasta suma fiind cea mai mare amenda impusa vreodata de FSA, care penalizeaza tentativa bancii americane de a induce in eroare autoritatile japoneze intr 1995 si 1998.
CSFB International, o divizie a grupului Credit Suisse, a ascuns si a eliminat dovezi referitoare la dimensiunea si tipul operatiunilor sale din Japonia, a anuntat FSA. CSFB a spus intr-un comunicat ca accepta decizia autoritatii britanice si va plati amenda, precizeaza Fiancial Times.
"Aceasta afacere va avea un impact de imagine asupra afacerilor bancii, deoarece unii clienti isi vor reconsidera relatiile cu banca de investitii", a spus Rene van der Zeeuw, director pentru investitii europene in cadrul Robecco Group, care detine titluri in valoare e 5,8 miliarde euro, printre care se numara si actiunile Credit Suisse.
FSA a fost imputernicit sa reglementeze operatiunile financiare din Marea Britanie anul trecut, si cea mai mare penalizare perceputa pana acum a fost de 1,35 milioane lire sterline, impotriva companiei Royal & Sun Alliance Insurance Group. FSA are jurisdictie asupra firmelor de brokeraj, a bancilor, companiilor de asigurari si a altor sapte tipuri de institutii financiare printre care se numara societatile imobiliare si brokerii de derivative.
"Marimea fara precedent a penalizarii impotriva CSFB subliniaza convingerea noastra ca orice tentativa de a induce in eroare organismele de reglementare sau autoritatile de stat din Marea Britanie sau din alte tari este o problema extrem de serioasa", a spus Carol Sergeant, supervizor al penalizarilor in cadrul FSA. "Consideram ca este esential sa ne asiguram ca firmele au o cultura organizationala care previne acest tip de comportament pentru ca toata lumea sa isi poata mentine increderea in pietele financiare.
Amenda este o noua lovitura adusa activitatilor CSFB in Japonia, dupa ce autoritatile japoneze au revocat licenta de functionare a diviziei de derivative a bancii, ca urmare a unei anchete privind rolul CSFB in mascarea unor pierderi ale clientilor sai japonezi, prin tranzactii complexe cu derivative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO