Business Internaţional

Cresterea PIB in statele candidate a salvat economia Uniunii Europene

04.07.2003, 00:00 20



Cresterea economica dinamica din cele zece state central si est-europene candidate la Uniunea Europeana care urmeaza sa adere pana in 2007 a impiedicat constant economia UE sa se deterioreze in ultimii ani.



"Statele din Europa Centrala si de Est au contribuit la cresterea economica a UE in ultimii cinci ani", a spus economistul-sef al Deutsche Bank, Norbert Walter, adaugand ca, fara aceste tari, "situatia economica din UE ar fi fost mai grava".



Cele zece state sunt Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Polonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, care vor adera la UE in mai 2004, precum si Romania si Bulgaria, care spera sa adere in 2007.



Toate cele zece economii au inregistrat rate semnificative de crestere timp de mai multi ani. Produsul Intern Brut polonez a crescut cu 2,2% in primul trimestru, iar cel ceh cu 1,9%. Pe ansamblul anului 2003, pentru majoritatea statelor respective se estimeaza rate de crestere de circa 3%. In schimb, cei mai multi analisti prevad ca PIB al Uniunii Europene se va majora cu mai putin de 1% in 2003, cea mai mare economie din Uniune, Germania, urmand sa stagneze.



Totusi, Walter a subliniat ca, din cauza faptului ca PIB total al celor zece state reprezinta numai 5% din PIB al UE, impactul lor asupra cresterii economice a Uniunii este unul limitat. "Este un factor binevenit, dar nu unul cu greutate", a spus el. Insa, in ciuda marimii reduse, aceasta regiune cu cei aproape 100 milioane de consumatori ai sai s-a dovedit o piata importanta pentru exporturile din majoritatea tarilor UE, mai ales din Germania, care se invecineaza cu doua dintre cele mai mari state candidate, a remarcat economistul.



Agentia de statistica Eurostat a UE a anuntat, saptamana trecuta, ca exporturile UE in statele in curs de aderare au crescut cu 3% intre ianuarie si aprilie, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2002. In acelasi timp, exporturile totale ale UE catre destinatii din afara Uniunii au scazut cu 2% in cursul celor patru luni.



Pe de alta parte, declinul economic al UE a limitat cresterea economica a celor zece state candidate. "Cresterea noastra economica slaba a actionat ca o frana asupra cresterii economice din Ungaria, Polonia si Republica Ceha", a precizat Walter. Avand in vedere ca UE preia intre 40% si 70% din exporturile celor zece state, cererea lenta din Uniune a obstructionat dezvoltarea economiilor central si est-europene, majoritatea dependente de exporturi. In 2001, exporturile au generat intre 25% si 80% din PIB al fiecarui stat candidat, conform FMI.



"Din fericire, cererea interna din statele candidate ramane suficient de puternica pentru ca economiile lor sa nu depinda numai de exporturi si pentru ca expansiunea lor sa se mentina", conform lui Walter.



Principalele sale motive de ingrijorare sunt rata somajului din regiune si deficitele bugetare persistente din tari importante precum Ungaria, Polonia si Republica Ceha.



"Agricultura Poloniei, sectorul apararii din Slovacia, infrastructura deficitara din Romania - toti acesti factori cauzeaza probleme tarilor respective in ceea ce priveste reintegrarea in pietele mondiale si in diviziunea globala a muncii", spune economistul Deutsche Bank. El considera ca va fi nevoie "de pana la zece ani pentru ca aceste regiuni sa se conecteze din nou la piata mondiala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO