Business Internaţional

Cresterea pretului metalelor determina marile companii sa incerce sa fuzioneze

18.05.2006, 00:00 15

Seria de trei ani consecutivi in care pretul metalelor a crescut pana la niveluri record a determinat marile companii miniere sa se gandeasca la extinderea operatiunilor.

In incercarea de a bloca fuziunea a doua companii canadiene cu care este rivala pe piata locala, compania miniera Xstrata a inaintat o oferta nesolicitata in valoare de 15 miliarde de dolari canadieni (11,7 miliarde de euro) pentru a achizitiona 80% din grupul Falconbridge. Achizitia ar da nastere unei companii de minerit care ar ocupa locul patru la nivel mondial, informeaza Bloomberg.

Compania va oferi 36,66 euro pentru fiecare actiune din pachet. Oferta inaintata este cu 12% mai mare decat cea prezentata de Inco pe 13 mai si evalueaza Falconbridge la 13,98 de miliarde de euro.

"Xstrata nu va reusi asa usor, Inco va trebui sa se lupte pentru aceasta achizitie", este de parere Mark Pervan, director de cercetare la Daiwa Securities SMBC. "Oferta de astazi demonstreaza ca Xstrata vrea sa devina unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata", a adaugat el.

Mick Davis, CEO-ul companiei canadiene de minerit, sprijinit de actionarul elvetian Glencore International, vrea sa creeze o companie miniera cu operatiuni pe cinci continente, care sa rivalizeze cu BHP Billiton, Rio Tinto Group si Anglo American. Falconbridge a capatat statutul de premiu atat pentru Davis, cat si pentru omologul sau de la Inco, Scott Hand, dupa ce in ultimii trei ani pretul metalelor a continuat sa creasca pana la niveluri record.

Actiunile Falconbridge au scazut la bursa germana 15 centi, ajungand la 53,85 dolari canadieni (37,61 euro), usor peste oferta Xstrata, semnalizand o viitoare contraoferta din partea Inco.

Preluarea Falconbridge ar crea o companie cu 40.000 de angajati si ar adauga extractia de nichel intr-un portofoliu care include deja carbune, cupru, zinc si crom. Falconbridge detine mine de cupru si in Chile si uzine de zinc in Canada.

Achizitia "creeaza o companie miniera foarte diversificata", a spus Davis. "Din punctul de vedere al diversificarii operatiunilor, este un demers potrtivit pentru Falconbridge".

De cand a venit la conducere acum patru ani, Davis a transformat compania Xstrata dintr-o companie listata in Elvetia, cu o capitalizare de piata mai mica de 600 mil. dolari (468,27 mil. euro) intr-o companie care valoreaza acum 26,5 mld. dolari (20,68 mld. euro), care are 24.000 de angajati si afaceri pe patru continente.

Oferta pentru Falconbridge se situeaza pe locul patru in topul ofertelor nesolicitate lansate de la inceputul anului. Ofertele nesolicitate au crescut anul acesta pana la nivelul record de 199 de miliarde dolari (155 miliarde euro), comparativ cu nivelul de 7,1 miliarde dolari (5,5 miliarde euro) in aceeasi perioada a anului trecut.

Xstrata a cumparat anul trecut un pachet reprezentand 20% din actiunile Falconbridge, in valoare de 1,5 miliarde euro. Davis a declarat in luna martie ca pe termen lung, compania nu doreste sa fie doar actionar minoritar in companiile la care detine actiuni.

Inco, o alta companie cu sediul in Toronto, a lansat pe 13 mai o oferta ce evalua o actiune a Falconbridge la 35,7 euro. Inco este de asemenea tinta unei oferte ostile in valoare de 12,4 miliarde euro venita din partea Teck Cominco.

Actiunile Xstrata si-au dublat valoarea anul trecut si au crescut cu 54% de la inceputul acestui an. Aceasta crestere se datoreaza si scumpirii metalelor.

De la inceputul anului pretul cuprului a crescut cu 90%, in timp ce pretul zincului a crescut cu 86% la bursa de marfuri din Londra.

"Noi am elaborat aceasta oferta luand in calcul preturile pe termen lung, considerand ca preturile materiilor prime vor ramane la un nivel ridicat cativa ani de acum incolo", a declarat Davis.

Cu ajutorul companiei Falconbridge, Inco doreste sa depaseasca OAO GMK Norilsk Nickel, cel mai mare producator de nichel din lume. Falconbridge a convenit sa-i plateasca companiei Inco 450 de milioane de dolari in cazul in care intelegerea cade.

Xstrata este deja cel mai mare exportator de carbune din lume, avand unitati de productie in Australia, Africa de Sud si Columbia.

Totodata, Xstrata este producatoare de cupru si controleaza cea mai mare uzina de topire a zincului din Spania.

Din martie 2002, cand compania a inregistrat o crestere bursiera de 870 de milioane de lire la bursa din Londra, actiunile companiei s-au triplat.

In 2002 a achizitionat mine de carbune de la Glencore, iar in 2003 a cumparat producatorul de zinc australian M.I.M. Holdings, pentru 2,2 miliarde de dolari. Baar, filiala elvetiana a grupului Glencore, are 38% din actiunile Xstrata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO