Business Internaţional

Cresterea productiei industriale a Chinei bate toate previziunile

19.05.2005, 19:23 37

Productia industriala a Chinei s-a majorat cu 16% in aprilie, nivel peste estimarile economistilor, pe masura ce mai multe companii multinationale au decis sa investeasca in China, informeaza Bloomberg.

In martie productia industriala a Chinei a crescut cu 15,1% fata de perioada similara din 2004. Productia de computere a crescut cu 69%, in timp ce productia de laptopuri s-a dublat, conform studiului companiei chineze Mainland.

Productia industriala a atins luna trecuta o valoare record de 564,7 mld. yuani (53 mld. euro), cu o crestere de 25% a industriei siderurgice si cu un avans de 9,6% din productia de agregate. Industria siderurgica si cea a materialelor de constructii sunt printre domeniile cheie ale guvernului, unde acesta a acordat cele mai mari credite.

"Cresterea economica nu-si va incetini ritmul", a declarat Li Yan, presedintele Harvest Fund Management din Shanghai.

Economia chineza a inregistrat un ritm de dezvoltare de 9,5% in primul trimestru, depasind previziunile guvernului de 9% si tinta oficiala de 8%.

Quanta Computers, cel mai mare producator de notebook-uri din lume, a declarat pe 4 mai ca isi va transfera productia de masa in China pentru a reduce cheltuielile si ca va renunta la 800 de locuri de munca in Taiwan. "Transferarea productiei in China este singura solutie pentru producatori pentru a se mentine competitivi", a declarat Tim Lee, directorul financiar al companiei.

DaimlerChrysler, al cincelea producator auto mondial, si-a exprimat intentia de a construi masini in China pentru a beneficia de costurile reduse cu forta de munca, pe care sa le exporte apoi in Statele Unite.

Volkswagen, Honda si General Motors produc deja pe teritoriul Chinei, contribuind cu 6,8% la cresterea productiei auto locale.

Productia de electricitate s-a amplificat cu 13% in aprilie, iar cea de carbune cu 5,4%. catalin.stama@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO