Business Internaţional

Criza bancara din Rusia se adinceste

09.07.2004, 00:00 10

Alfa-Bank, cea mai mare banca privata din Rusia, a introdus joi un comision de 10% la retragerea inainte de termen a depozitelor, pe fondul neincrederii sporite in sistemul bancar, care a determinat multi deponenti sa-si lichideze conturile, transmite Reuters.
"Este o masura temporara generata de panica de pe piata financiara si de numarul mare de depunatori care isi retrag depozitele", a declarat un oficial al Alfa-Bank.
Masura survine dupa declaratia lui Serghei Ignatiev, guvernatorul bancii centrale a Rusiei, care afirmase ca nu exista probleme la Alfa-Bank.
In ultimele zile, scaderea increderii in sistemul bancar a avut ca efect formarea de cozi la mai multe banci si bancomate din Moscova. Legislatia rusa permite depunatorilor sa-si retraga oricind banii, fara nici un comision.
Una din principalele institutii de credit din Rusia, Guta-Bank, a anuntat, la inceputul saptaminii, ca este in incapacitate de a efectua plati la depozite si de a finaliza tranzactii.
Guvernatorul  Serghei Ignatiev, declarase anterior ca principalele institutii de credit din tara sint solvabile si a anuntat ca Vnestorgbank (VTB) va prelua Guta-Bank, aflata in incapacitate de plata.  "Discutam simultan cu conducerile celor doua banci", a afirmat Ignatiev.
In acest sens, Banca nationala a Rusiei va acorda un imprumut VTB, a doua ca marime din Rusia, pentru a facilita fuziunea cu Guta-Bank.
Primele semne de ingrijorarea in comunitatea financiara au aparut in luna iunie, cind doua banci mai mici au dat faliment.
Sodbiznesbank a intrat in lichidare in urma suspiciunilor privind desfasurarea unor activitati de spalare de bani, iar CreditTrust a fost falimentata de retragerea masiva a deponentilor.
O alta banca, Dialog-Optim, a intrerupt, la 1 iulie, deschiderea de noi depozite, dupa ce anterior a limitat sumele maxime retrase si operatiunile cu carti de credit ale clientilor.
Presedintele Vladimir Putin a intervenit in doua rinduri, pentru a indemna banca centrala sa dea dovada de prudenta in actiunile sale si, respectiv, asigura oamenii de afaceri ca nu exista motive de panica.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO