Business Internaţional

Criza imobiliara din Spania da fiori reci britanicilor

30.04.2007, 21:15 21

Temerile de o posibila criza a pietei imobiliare din Spania au inceput sa ia amploare, creand premisele unei vanzari masive de actiuni si pierderi importante pentru mii de britanici.
Spania este una dintre destinatiile preferate de britanicii care doresc sa se mute in strainatate sau care vor sa aiba o casa de vacanta intr-o regiune insorita, scrie BBC News. Vanzarea actiunilor a fost cauzata de zvonurile ca una dintre marile companii si-a cumparat propriile proprietati pentru a mentine preturile ridicate pe piata. Analistii economici avertizeaza ca efectul negativ al crizei imobiliare s-ar putea extinde asupra intregii economii spaniole.
Economia Spaniei a crescut constant in ultimii ani, guvernatii estimand o rata de crestere de 3,5% pentru anul acesta. Avansul inregistrat de industria constructiilor este principalul motor al dezvoltarii economice.
Un alt factor de crestere a fost cererea masiva de case alimentata de dobanzile mici, care au contribuit la cresterea consumului si a permis familiilor sa obtina foarte multe credite bancare.
Cu toate acestea, in ultimele luni au inceput sa apara semne de slabiciune pe piata imobiliara, iar cererea de credite ipotecare a scazut pe fondul unei rate de detinere a caselor de catre proprietari in proportie de 85%.
In plus, familiile din Spania au cea mai ridicata rata de indatorare din zona euro, majoritatea creditelor fiind de natura ipotecara. Astfel, consumatorii pot cadea victime cresterii costurilor de imprumut.
Ingrijorarile sunt legate de faptul ca, daca ar s-ar declansa o criza pe piata imobiliara, analistii estimand o crestere de 30% pentru preturile caselor, principalele domenii care vor fi afectate vor fi cel bancar si de retail.
Cifrele emise de guvernanti si de cei care activeaza in domeniul constructiilor au incercat sa calmeze temerile, sustinand ca fundatia pietei imobiliare este solida. Ministrul spaniol de economie Pedro Solbes a declarat ca tara nu se afla "intr-o situatie de criza", argumentand ca perspectivele de castig pentru familiile spaniole, mai exact capacitatea acestora de a plati ratele, sunt sigure, pentru ca exista "oferte bune de angajare".
Presedintele de la Astroc, companie imobiliara spaniola aflata in centrul recentelor tensiuni de pe piata, a declarat ca temerile sunt nefondate.
Au existat informatii ca Enrique Banuelos, presedintele si actionarul principal al Astroc, a cumparat proprietati de la companie si ca un actionar important a vandut toate actiunile. Cu toate acestea, Banuelos a declarat ca nu exista un motiv anume pentru vanzarea actiunilor care a dus in doar sase zile la eliminarea a 60% din valoarea totala a companiei.
Analistii economici au avertizat ca daca temerile privind o posibila criza imobiliara ar putea parea exagerate, dezvoltarea puternica a pietei spaniole, care a furnizat castiguri consistente in ultimii opt ani, a luat sfarsit.
"Nu mai e loc in Spania pentru noi constructii, familiile sunt supraindatorate si industria constructiilor continua sa livreze case pe banda rulanta", spun analistii de la compania de cercetare Lombard Street.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO