Business Internaţional

Cum a ajuns Bear Stearns sa fie cumparata pentru numai 2 dolari/actiune

19.03.2008, 19:48 14

Pentru capitalismul american ultima saptamana a fost poate cea mai agitata perioada din istoria sa. Si asta in masura in care incepand din 11 martie, cand au fost semnalate pentru prima oara dificultatile intampinate de Bear Stearns, si pana duminica trecuta, cand banca americana a disparut ca institutie independenta devenind parte a JP Morgan, administratia de la Washington, oficialii Fed si jucatorii de pe Wall Street au dus o lupta stransa in incercarea de a limita efectele unei asemenea situatii asupra intregii piete financiare si mai ales asupra unei economii aflate in deriva, scrie Wall Street Journal.
Situatia pietei financiare s-a degradat continuu. Henry Paulson, secretarul Trezoreriei americane, si-a manifestat increderea ca anuntul Fed privind imprumutul de urgenta acordat Bear Stearns va calma intr-o oarecare masura piata, iar presedintele George W. Bush a dat noi asigurari privind capacitatea economiei americane de a face fata socului subprime. Insa, in weekend, a devenit din ce in ce mai evident ca un acord privind vanzarea Bear Stearns ar trebui incheiat inainte de deschiderea, luni, a pietelor bursiere.
Executivii bancii de investitii au fost luati prin surprindere de rapiditatea desfasurarii evenimentelor, suferind si o serie de presiuni din partea Washingtonului pentru a incheia cat mai rapid o tranzactie, potrivit unei persoane din interiorul companiei. "Am crezut ca ne-au acordat o perioada de gratie de 28 zile", a declarat sursa, referindu-se la acordul initial prin care Bear Stearns primea un imprumut de urgenta si adaugand ca "de fapt, ceea ce am primit a fost un ultimatum de 24 de ore".
Dar cum s-au desfasurat lucrurile:

Marti, 11 martie: Oficialii Fed dezvaluie, ceea ce ei considerau a fi un nou pas in incercarea de a detensiona situatia de pe piata financiara, si anume, intentia de a acorda bancilor de investitii imprumuturi in valoare totala de 200 mld. dolari.
In aceeasi zi, au inceput sa apara pe piata stirile negative referitoare la situatia Bear Stearns. Clientii firmelor rivale Goldman Sachs, Morgan Stanley si Credit Suisse au inceput sa-si manifeste ingrijorarea in legatura cu tranzactiile pe care aceste companii le-au incheiat cu Bear Stearns si sa se intrebe in ce masura banca va putea sa-si onoreze obligatiile. De partea cealalta, executivii Bear Stearns incercau sa calmeze apele, consideran ca situatia se afla sub control, banca avand rezerve de capital de 17 mld. dolari si pregatind anuntarea rezultatelor financiare din primul trimestru.

Joi, 13 martie: Joi dimineata, in conditiile in care clientii Bear continuau sa-si retraga banii plasati in depozitele bancii, oficialii companiei s-au indreptat spre JP Morgan in incercarea de a incheia un acord prin intermediul caruia gigantul de pe Wall Street ar putea remedia situatia.
Rezervele de lichiditate ale bancii ajunsesera in 48 de ore la numai 2 mld. dolari, iar singura solutie parea o cerere de protectie impotriva falimentului. Bear Stearns spera astfel sa obtina un imprumut direct din partea Fed, care i-ar fi acordat astfel timpul necesar pentru a pregati un plan de redresare.
In momentul in care Fed are de-a face cu o banca aflata in dificultate preferinta sa este aceea de a cauta o solutie in segmentul privat, si anume, incheierea unui acord de vanzare sau de refinantare. Dar posibilitatea falimentului a creat o serie de dificultati in acest caz.

Vineri, 14 martie: Oficialii Fed au convocat o sedinta in care sa se dezbata in ce masura Bear Sterans ar trebui lasata sa falimenteze sau ar trebui sa primeasca un imprumut de urgenta. Decizia a fost aceea a acordarii unui imprumut de urgenta prin intermediul JP Morgan, pentru o perioada de 28 de zile.
Insa piata nu a primit foarte bine vestea ca una dintre cele mai mari banci de investitii s-a aflat pe marginea prapastiei falimentului, iar bursele au intrat in declin. Cu toate acestea, secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, isi exprima increderea ca banca va reusi sa supravietuiasca acestei crize.

Sambata, 15 martie: Temerile privind extinderea crizei si la celelalte institutii financiare i-a determinat pe oficialii Fed sa considere ca prioritara incheierea unui acord de cumparare a bancii aflate in deriva.
Oficialii americani s-au indreptat spre JP Morgan punand si mai multa presiune pentru incheierea unui acord inainte de deschiderea burselor.
Pana seara liniile generale ale tranzactiei fusesera trasate, insa oficialii JP Morgan au ezitat sa specifice suma pe care o ofereau in schimbul bancii de investitii.

Duminica, 16 martie: Oficialii JP Morgan se reunesc pentru a discuta detaliile tranzactiei, iar ingrijorarea privind repeziciunea cu care au evoluat evenimentele ii determina sa nu faca acest pas in orice conditii.
Astfel, Fed isi da acceptul pentru acordarea unui imprumut de 30 de miliade de euro, bani necesari pentru finalizarea procesului de achizitie a Bear Stearns.
Creditul a fost garantat doar de instrumente dificil de tranzactionat si "mostenite" de la Bear Stearns. Daca aceste active isi vor reduce valoarea, pierderile vor fi suportate in totalitate de catre Fed si implicit de catre contribuabilii americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO