Business Internaţional

Cum ajută autostrăzile Ungaria să obţină exporturi şi excedent comercial record

Cum ajută autostrăzile Ungaria să obţină exporturi...

Autor: Luiza Chiroiu

12.05.2015, 00:05 1660
Oricât ar fi de controversate, autostrăzile ungureşti există şi ele leagă Budapesta de toate regiunile ţării, iar ţara în sine de toţi vecinii. Poate de aceea Ungaria a devenit centrul est-european al investiţiilor în industria auto, ale cărei exporturi aduc ţării un surplus comercial la care România nici n-ar cuteza să viseze.

Budapesta este legată cu autostrăzi de centre logistice care facilitează ex­porturi în România şi de aici mai departe prin Portul Constanţa, în Bos­nia, Slovenia, Europa de Vest, Slo­vacia, Polonia şi Ucraina. Ungaria are peste 1.360 km de autostradă şi drumuri expres. România a construit doar jumătate din cât au construit ungurii.

Producătorul auto german Audi a a­nunţat ieri inaugurarea unui centru de dez­voltare de motoare de 14,7 mil. euro la baza de pro­ducţie pe care o are în Györ, din nord-estul ţă­rii, potrivit MTI. Audi are la Györ cea mai mare fabrică de mo­toare din lume. Reprezentantul guvernului pre­­zent la festivitatea de deschidere a ex­­plicat că Audi Hungária Motor a ju­cat un rol impor­tant anul tre­cut în ma­jo­­rarea expor­tu­rilor către Ger­­mania cu 10%. În ultimele luni, datele pri­vind ex­por­turile un­gu­reşti au fost în general încura­ja­toare, dar cele pentru martie au fost de-a dreptul uimi­toare, no­tează Portfolio.hu, un site de ştiri şi de analiză econo­mi­că în general obiectiv, dar care nu se dă în lături de la a fi critic la adresa guvernului de la Budapesta. În prima lună de primăvară Ungaria a înregistrat un excedent comercial de aproape un miliard de euro, iar exporturile au atins un nivel record. Comerţul a crescut în ambele direcţii. Exporturile au urcat cu 13%, la 8,3 mld. euro, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar importurile cu 10%, la 7,3 mld. euro, de asemenea nivel nemaiatins nicio­dată. Ungaria a mai ajuns la un exce­dent comercial atât de mare o singură dată. Evoluţiile pozi­tive vin după ce în vara trecută pro­­ducţia in­dus­trială şi exporturile au frânat brusc. De atunci, a persistat re­­venirea. Port­fo­lio.hu a sesizat două evenimente- cheie din industria auto care au modificat cifrele. Suzuki s-a pregătit pentru lansarea unui nou model de Vitara şi de aceea a restrâns producţia timp de mai multe luni, dar lipsa a fost acoperită de majorarea producţiei de Audi. Până la începutul acestui an, exporturile şi-au revenit complet. Actualul salt are drept cauză, probabil, revenirea la cadenţă maximă a producţiei Suzuki.

Aproape 90% din maşinile produse în Ungaria merg la export. Industria auto participă cu peste 20% la expor­turile totale ale Ungariei (în 2012). Ungaria are o bază solidă de furnizori pentru această industrie, acolo funcţio­nând peste 700 de companii de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9726
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9725
Azi: 4.5313
Diferență: -0,2334
Ieri: 4.5419
Azi: 5.7463
Diferență: 0,1516
Ieri: 5.7376
Azi: 5.1634
Diferență: 0,194
Ieri: 5.1534