Business Internaţional

Cum arată ghilotina austerităţii din Irlanda pe următorii patru ani

24.11.2010, 14:33 38

Guvernul irlandez a prezentat un program de austritate draconicprin care vizează reducerea deficitului bugetar de la 32% dinProdusul Intern Brut (PIB) la 3% din PIB până în 2014, problemă decare este condiţionată primirea unui ajutor financiarinternaţional, transmite agenţia AFP, citată de MediafaxBusiness.

Presa locală apreciază că indemnizaţiile de şomaj se vor reduce cu5%, iar 25.000 de locuri de muncă din administraţia publică vor fidesfiinţate. Salariul minim va fi, de asemenea, diminuat cu 12%.Totodată, guvernul va mări impozitul pe venit şi va introduce noitaxe.

Programul de austeritate este o condiţie prealabilă primirii unuipachet de aistenţă financiară din partea Uniunii Europene (UE) şiFondului Monetar Internaţional (FMI), în curs de elaborare.Valoarea programului se va situa la 85 de miliarde de euro, iar oparte din fonduri vor servi direct la recapitalizarea băncilor cuprobleme, potrivit presei irlandeze. Cuantumul echivalează cu20.000 de euro pentru fiecare irlandez, a calculat The IrishSun.

Irlandezii s-au confruntat deja cu trei runde de măsuri deausteritate de la debutul, în 2008, a severei recesiuni prin caretrece economia "tigrului celtic". Noul program prevede economii dezece miliarde de euro şi venituri suplimentare din taxe de cincimiliarde de euro. Citiţi mai mult despre programul deausteritate al Irlandei pe www.mediafax.biz

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO