Business Internaţional

Cum arata ziua de lucru a unui trader de petrol acum cand pretul se apropie de 120 de dolari

25.04.2008, 21:45 35

"Tranzactionarea petrolului inseamna sa fii la curent cu orice informatie din domeniu. Sa stii unde si in ce moment petrolul se vinde la cel mai ridicat pret", a apreciat Eivind Lie, trader in cadrul firmei energetice norvegiene StatoilHydro, cu sediul la Londra, scrie BBC News.
"Astfel cea mai mare parte a timpului ti-o petreci fie pe Yahoo, fie vorbind la telefon, ca sa afli cum sta piata", a adaugat traderul.
In timp ce brokerii care se ocupa cu tranzactionarea de actiuni sau cea de valuta pot face rost de informatiile necesare fie de la analisti, fie prin intermediul unor programe de tranzactionare bursiera, traderii de petrol inca se bazeaza pe discutiile cu oamenii din domeniu, fie ei specialisti, jurnalisti din domeniul energetic sau chiar cu alti traderi, pentru a-si putea face o impresie asupra pietei.
Absolut totul, de la conflictele militare la calamitatile naturale, pana la schimbarile de temperatura sau desfasurarea unor alegeri, pot influenta pretul petrolului, si tocmai din aceasta cauza, traderii de petrol trebuie sa fie intotdeauna informati.
Richard Wickham, un al trader din cadrul Statoil, recunoaste ca primul telefon pe care il da dupa ce-si lasa copiii la scoala il face catre sediul firmei. De indata ce traderul ajunge la sediu se pune pe citit rapoartele privind tranzactionarile de petrol din Statele Unite si Asia din ziua respectiva si incepe sa se consulte cu analistii companiei. Dupa aceea incepe sa vorbeasca cu lumea, pentru a vedea intr-adevar cum stau lucrurile.
"Strangerea informatiilor reprezinta mai mult de jumatate din munca pe care o fac", declara Wickham.
"Tranzactionarea in sine iti ocupa cel mai putin timp, si daca nu ai informatiile necesare esti ca si orb", marturiseste in continuare traderul, nedespartit cu privirea de pe cele patru monitoare ale sale, pline de grafice, tabele, fel de fel de rapoarte si ferestre de Messenger.
In afara de cele patru monitoare, biroul lui Wickham, este aproape gol. Doar cateva fotografii de familie, alaturi de doua dictionare, se pot regasi pe biroul traderului.
Statoil este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, si chiar daca pretul petrolului depaseste deja 115 dolari pe baril, cererea este din ce in ce mai mare. Insa chiar si asa, Statoil are un numar relativ mic de traderi de petrol.
"Daca piata este in scadere trebuie sa acceleram tranzactiile de petrol, in situatia inversa, noi fiind insa cei cautati", a declarat Lie. "Tranzactionarea de petrol este mai degraba un stil de viata decat o slujba, si astfel trebuie sa te bucuri de ea", a adaugat el.
Cu toate ca cererea in prezent este extrem de ridicata, traderii nu renunta la telefoanele zilnice. Toti cei implicati in tranzactiile de petrol cauta incontinuu orice informatie care le-ar permite sa vanda la un pret cat mai ridicat sau sa cumpere la un pret cat mai mic.
"Din punctul nostru de vedere, al celui care vinde petrol, trebuie sa stim unde se situeaza clientii nostri si ce nevoie de petrol au", a adaugat Lie.
Pentru traderi, un producator de petrol care are dificultati in a vinde un stoc reprezinta o adevarata comoara.
"Daca de exemplu un producator de petrol s-a apropiat prea mult de data livrarii, iar petrolul in sine se afla in drumul dinspre locul de extractie catre locul vanzarii, dar se stie ca va depasi termenul de livrare, traderii numesc aceste situatii 'transporturi in deriva', si vor face tot posibilul pentru a obtine un pret cat mai mic pentru ele", a continuat Lie.
Cererea prea mare de petrol la nivel mondial ar putea parea ca fiind situatia ideala in care sa fii un trader, insa modalitatea in care se efectueaza aceste tranzactii, ramane in continuare extrem de solicitanta.
"Exista numeroase piete pe care producatorii de petrol ar fi dispusi sa vanda in momentul de fata, insa traderii platesc incarcatura in ziua plecarii, care poate sa difere de momentul tranzactiei cu pana la trei sau poate chiar patru saptamani", a declarat Sally Clubley, consultant independent in domeniul energetic.
"Asadar, cu toate ca daca tranzactia se incheie azi spre exemplu, pretul petrolului il vom afla abia peste trei saptamani", a explicat ea.
Munca unui trader de petrol devine insa si mai dificila din cauza volatilitatii pietei, care poate sa inregistreze atat cresteri, cat si pierderi de cativa dolari pe baril intr-o singura zi.
"In ultimii doi sau trei ani, volatilitatea pietei petrolului a crescut extrem de mult, iar acest lucru se datoreaza in principal efectuarii tranzactiilor cu petrol mai degraba pe baza de scenarii, decat cum erau efectuate pana de curand, pe principiul cerere si oferta", a apreciat in continuare traderul.
"Acum este vremea marilor fonduri de investitii sau a institutiilor financiare sa stabileasca pretul petrolului, care inregistreaza intr-un timp extrem de scurt o fluctuatie mare, spre deosebire de fluctuatiile de circa 40 de centi pe zi, inregistrate in urma cu trei sau patru ani in urma", a continuat Clubley.
Tocmai acest trend din ultimii ani da mare bataie de cap traderilor de petrol.
"Nu prea poti sa isi iei ochii de pe piata nicio clipa", a incheiat traderul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO